Secretul pentru o maioneză perfectă acasă. Cu ce o repari când „s-a tăiat“

Iată ce să faci dacă maioneza s-a tăiat!

Scris de: Daoud Andra

11 Nov. 2022

Secretul pentru o maioneză perfectă acasă. Cu ce o repari când „s-a tăiat“

Maioneza este un ingredient foarte folosit în bucătăria românească și nu numai. Nu lipsește din salata de boeuf, cea de vinete, de la ouăle umplute sau din salata de țelină cu morcov. O maioneză perfectă are însă câteva trucuri pe care gospodinele pricepute le știu și le aplică de fiecare dată. Ce este de făcut atunci când sosul se taie și cum îl poți salva imediat.

Secretul pentru o maioneză perfectă, care nu se taie

Maioneza este un sos dens, sățios, care se folosește la multe preparate, pentru a „lega” ingredientele. Chiar dacă în magazine există maioneză la borcan, gata preparată, din ouă sau vegetală, nicio variantă din comerț nu se compară cu maioneza făcută în casă, din ingrediente proaspete. La bază, acest preparat pare unul extrem de simplu, gata în câteva minute. Se face din puține ingrediente, însă este extrem de pretențios, pentru că se poate strica pe parcurs.

Pentru ca maioneza să nu se taie, trebuie să ții cont de câteva reguli. Gălbenușurile de ou trebuie să fie la temperatura camerei, iar uleiul să fie adăugat puțin câte puțin. Dacă gălbenușurile sunt reci din frigider sau uleiul este adăugat mult deodată, maioneza se poate strica. Va căpăta un aspect ciudat, iar ingredientele se vor separa. Așa știi că maioneza s-a tăiat. Din fericire, o poți salva rapid, grație unor trucuri pe care oricine ar trebui să le știe.

În primul rând, atunci când începi să prepari maioneza, trebuie să ai la îndemână un bol cu apă foarte rece. Poți pune și câteva cuburi de gheață în ea. Când maioneza dă semne că se taie, înmoaie mâna în apă rece și stropește maioneza. Câteva picături de apă foarte rece sunt suficiente pentru a salva maioneza. Vei vedea că aceasta se leagă la loc și va căpăta din nou acea consistență omogenă.

Secretul pentru o maioneza perfecta acasa. Cu ce o repari cand s-a taiat
Dacă ții cont de câteva trucuri, obții o maioneză perfectă

Muștarul, ingredientul-cheie din maioneză

Muștarul este un alt ingredient care nu doar că te ajută să salvezi o maioneză tăiată, dar îi dă o aromă aparte. În plus, maioneza nu va mai avea acel gust greu. Adaugă și câteva picături de zeamă de lămâie, pentru a balansa puțin gustul sățios al acestui sos.

Ingrediente pentru maioneza de casă:

  • 2 gălbenuşuri de ou
  • 1 linguriţă muştar
  • 1 lingură de suc de lămâie (proaspăt stors)
  • 250 ml de ulei
  • un praf de sare

Pune gălbenușurile de ou într-un bol, cu un praf de sare. Începe să amesteci cu o lingură de lemn sau cu mixerul, a doua variantă fiind mai rapidă. Toarnă uleiul în fir subțire, nu mai mult de 2 linguri deodată. Amestecă până când uleiul este încorporat, apoi adaugă din nou și amestecă. Repetă pasul până când termini uleiul. La final, pune muștarul și zeama de lămâie. Acestea pot fi adăugate și pe parcurs, în cazul în care maioneza dă semne că se taie, pentru a o repara.

Când maioneza este gata, o poți adăuga în preparate sau o poți păstra la frigider, într-un borcan închis ermetic. Ai grijă însă să o folosești în decurs de 2-3 zile, pentru că se poate altera rapid.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
8.8 59 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *