Secretul pentru o maioneză perfectă acasă. Cu ce o repari când „s-a tăiat“

Secretul pentru o maioneza perfecta acasa. Cu ce o repari cand s-a taiat

Maioneza este un ingredient foarte folosit în bucătăria românească și nu numai. Nu lipsește din salata de boeuf, cea de vinete, de la ouăle umplute sau din salata de țelină cu morcov. O maioneză perfectă are însă câteva trucuri pe care gospodinele pricepute le știu și le aplică de fiecare dată. Ce este de făcut atunci când sosul se taie și cum îl poți salva imediat.

Secretul pentru o maioneză perfectă, care nu se taie

Maioneza este un sos dens, sățios, care se folosește la multe preparate, pentru a „lega” ingredientele. Chiar dacă în magazine există maioneză la borcan, gata preparată, din ouă sau vegetală, nicio variantă din comerț nu se compară cu maioneza făcută în casă, din ingrediente proaspete. La bază, acest preparat pare unul extrem de simplu, gata în câteva minute. Se face din puține ingrediente, însă este extrem de pretențios, pentru că se poate strica pe parcurs.

Pentru ca maioneza să nu se taie, trebuie să ții cont de câteva reguli. Gălbenușurile de ou trebuie să fie la temperatura camerei, iar uleiul să fie adăugat puțin câte puțin. Dacă gălbenușurile sunt reci din frigider sau uleiul este adăugat mult deodată, maioneza se poate strica. Va căpăta un aspect ciudat, iar ingredientele se vor separa. Așa știi că maioneza s-a tăiat. Din fericire, o poți salva rapid, grație unor trucuri pe care oricine ar trebui să le știe.

În primul rând, atunci când începi să prepari maioneza, trebuie să ai la îndemână un bol cu apă foarte rece. Poți pune și câteva cuburi de gheață în ea. Când maioneza dă semne că se taie, înmoaie mâna în apă rece și stropește maioneza. Câteva picături de apă foarte rece sunt suficiente pentru a salva maioneza. Vei vedea că aceasta se leagă la loc și va căpăta din nou acea consistență omogenă.

Secretul pentru o maioneza perfecta acasa. Cu ce o repari cand s-a taiat
Dacă ții cont de câteva trucuri, obții o maioneză perfectă

Muștarul, ingredientul-cheie din maioneză

Muștarul este un alt ingredient care nu doar că te ajută să salvezi o maioneză tăiată, dar îi dă o aromă aparte. În plus, maioneza nu va mai avea acel gust greu. Adaugă și câteva picături de zeamă de lămâie, pentru a balansa puțin gustul sățios al acestui sos.

Ingrediente pentru maioneza de casă:

  • 2 gălbenuşuri de ou
  • 1 linguriţă muştar
  • 1 lingură de suc de lămâie (proaspăt stors)
  • 250 ml de ulei
  • un praf de sare

Pune gălbenușurile de ou într-un bol, cu un praf de sare. Începe să amesteci cu o lingură de lemn sau cu mixerul, a doua variantă fiind mai rapidă. Toarnă uleiul în fir subțire, nu mai mult de 2 linguri deodată. Amestecă până când uleiul este încorporat, apoi adaugă din nou și amestecă. Repetă pasul până când termini uleiul. La final, pune muștarul și zeama de lămâie. Acestea pot fi adăugate și pe parcurs, în cazul în care maioneza dă semne că se taie, pentru a o repara.

Când maioneza este gata, o poți adăuga în preparate sau o poți păstra la frigider, într-un borcan închis ermetic. Ai grijă însă să o folosești în decurs de 2-3 zile, pentru că se poate altera rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat Paharnicul.ro și Unvinpezi.ro

Utile

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat…

Două platforme dedicate vinului de calitate, Paharnicul.ro şi Unvinpezi.ro, au lansat, începând cu luna mai 2025, „Super Tasting”, un tur naţional de degustări premium, care…
Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…