Sfatul lui Gheorghe Mărmureanu pentru toți românii după seismul puternic de joi dimineață: „Mici cutremure repetate pot ataca și mai mult structura de rezistență. Unul mare va fi cam prin 2040” EXCLUSIV

Cutremurul de azi dimineață, de 5,4 grade pe scara Richter s-a resimțit serios și la București
Sfatul lui Gheorghe Mărmureanu pentru toți românii după seismul puternic de joi dimineață: Mici cutremure repetate pot ataca și mai mult structura de rezistență. Unul mare va fi cam prin 2040 EXCLUSIV

Românii s-au speriat teribil, în această dimineață de 3 noiembrie 2022, când un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter a zgâlțâit zdravăn întreaga țară. Seismologul de renume mondial Gheorghe Mărmureanu ne-a dezvăluit, în exclusivitate pentru Ego.ro, ce făcea la ora declanșării cutremurului, adică la 6.50: ”Dormeam, n-am simțit nimic!”. Referitor la posibilele replici ale seismului, celebrul specialist vine cu o veste menită să ne liniștească: ”Români, stați liniștiți, nu vor fi replici mari, suntem în grafic!”.

Gheorghe Mărmureanu: ”Am aflat că a fost cutremur după ce m-am trezit”

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a zâmbit când l-am întrebat ce făcea în momentul cutremurului, azi, la ora 6.50. Surpriză, însă! Deși mulți s-au trezit speriați, iată că Gheorghe Mărmureanu dormea atât de profund, în apartamentul lui dintr-un bloc din cartierul bucureștean Drumul Taberei, încât nu a simțit absolut nimic:

”Sunt cutremure cu magnitudine mică, de mare adâncime, apar destul de des. Eu dormeam, nici nu l-am simțit, n-am simțit absolut nimic, este o zgâlțâială obișnuită. Am aflat că a fost cutremur după ce m-am trezit. Pe mine nu mă mai sperie cutremurele, unul mare va fi cam prin 2040, deci acum nu sunt motive de mare îngrijorare. Până atunci, îi sfătuiesc pe toți să-și construiască locuințele ca lumea, cu arhitecți, cu specialiști. Referitor la următoarea activitate seismică în România, Gheorghe Mărmureanu vine totuși cu o veste bună: ”Români, stați liniștiți, nu vor fi replici mari, în următoarele 24 de ore, suntem în grafic!”.

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu pentru cei care locuiesc în blocurile cu bulină roșie din București

Gheorghe Mărmureanu trage însă un semnal de alarmă pentru cei care locuiesc în blocurile cu bulină roșie, din București, pentru că și cutremurele mici, dar numeroase, pot afecta structura de rezistență a clădirilor și așa foarte sensibilă:

”Blocurile cu bulină roșie sunt cam în pericol pentru că și mici cutremure repetate pot ataca și mai mult structura de rezistență. Cei care stau în aceste blocuri cu bulină roșie ar trebui să se mute sau să consolideze blocul, pentru o mai mare siguranță. Blocurile care au fost proiectate corect nu vor avea probleme nici la un cutremur mai mare”, ne-a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru Ego.ro.

Unde s-a resimțit cutremurul de azi dimineață

Cutremurul de azi, 3 noiembrie 2022, s-a produs la 57 km E de Brașov, 75 km N de Ploiești, 117 km SV de Bacău, 130 km N de București, 134 km V de Brăila, 135 km V de Galați, 141 km NE de Pitești, 171 km E de Sibiu, 195 km N de Ruse, 200 km SV de Iași.  Seismul s-a resimțit puternic și în Bulgaria, Moldova, Serbia și Ucraina.

Marcel Pavel, Monica Anghel și AMI au fugit din hotelul din Chișinău, speriați de cutremur

Cutremurul a fost resimțit și în Moldova, la Chișinău. Iată ce a scris azi Marcel Pavel, pe contul lui de Facebook:

”Un fleac, ne-a…zgâlțâit! Am speranța că sunteți bine cu toții! Ne-a zgâlțâit puțin cutremurul aici, la Chișinău, de fapt ne-a trezit din somn și am preferat să ieșim din hotel (preventiv) și să ne plimbăm prin parc! Eu, Monica Anghel și AMI cu zâmbetul pe buze. Nu de-alta, dar să alungăm energia negativă și să ne ascundem puțin teama! Dumnezeu să ne ocrotească!”.

Marcel Pavel, Monica Anghel și AMI
Marcel Pavel, Monica Anghel și AMI
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.