Noi detalii ies la iveală în cazul Simonei Halep, adâncind controversele privind modul în care Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a gestionat acest dosar. După ce Halep a fost suspendată timp de un an și șapte luni, iar cariera ei a fost pusă în pericol, avocați și experți din domeniu susțin că ITIA a aplicat un tratament incorect și disproporționat față de sportiva română, în comparație cu alte cazuri de dopaj.
În timp ce Simona Halep a primit o pedeapsă severă, de patru ani de suspendare inițial, care a fost redusă ulterior la nouă luni de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), alți jucători de top, precum Iga Swiatek și Jannik Sinner, au primit tratamente mult mai blânde din partea ITIA.
Avocatul Bogdan Stoica, cel care a reprezentat-o pe Halep, a adus noi acuzații grave la adresa ITIA într-o intervenție la Digi Sport. El a subliniat că, în timp ce Simona a fost tratată cu cea mai mare severitate, în alte cazuri similare ITIA a ajuns să ceară chiar achitarea sportivilor implicați.
„Ce a făcut ITIA e o rușine pentru sport, în cazul Simonei, o rușine pentru sport și pentru tenis, în special. ITIA, în poziția de procuror, a îmbrățișat toate explicațiile lui Sinner (n.r. – italianul a susținut o variantă ridicolă: contaminarea cu o substanță interzisă prin… masaj!), iar apoi să te duci la Sport Resolutions și, în loc să încerci să-ți aperi poziția de atacator, faci pe patru pagini o pledoarie cum ar trebui să fie găsit nevinovat Jannik Sinner. Mi se pare rușinos”, a declarat Stoica într-un interviu pentru Sport.ro.
Aceasta nu este prima dată când avocații din lumea sportului ridică semne de întrebare privind imparțialitatea ITIA. Luna trecută, Cristian Cernodolea, avocat specializat în drept sportiv, a dezvăluit că ITIA a cheltuit sume uriașe pentru a o exclude pe Halep din tenis, sugerând că decizia a fost una deliberată și orchestrată.
În ciuda tratamentului dur primit, Simona Halep a reușit să-și reducă pedeapsa la nouă luni, iar această victorie la TAS a fost comparată de sportivă cu marile ei succese din carieră.
„Consider că am trei titluri majore în carieră. French Open 2018, Wimbledon 2019 și această victorie de la TAS”, a declarat Halep, după aflarea verdictului favorabil.
Cu toate acestea, entuziasmul inițial al sportivei s-a diminuat rapid, odată ce a realizat că, în cazuri similare, sancțiunile aplicate altor jucători au fost mult mai blânde.
În timp ce Halep a stat departe de teren aproape doi ani, Iga Swiatek a fost suspendată doar o lună, iar Jannik Sinner, trei luni. Mai mult, ITIA a jucat un rol activ în exonerarea acestora, propunând pedepse minime, lucru care ridică serioase suspiciuni privind corectitudinea deciziilor.
„Ușurarea asta nu mai e atât de mare. Să nu uităm că ITIA, procurorul din aceste cazuri, cel care urmărește sportivii și cere pedepsirea lor, a propus o suspendare mult mai mare pentru Simona Halep. Au existat două dosare, iar ITIA a cerut șase ani sau chiar opt ani de suspendare! Victoria nu mai e atât de mare, raportat la ce s-a întâmplat în două dintre cazurile cu profil similar, Iga Swiatek și Jannik Sinner”, a explicat Bogdan Stoica.
Modul în care Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a tratat cazul Halep ridică întrebări serioase despre obiectivitatea și corectitudinea sa. De ce ITIA a insistat pentru o suspendare de până la opt ani în cazul româncei, în timp ce în alte cazuri a pledat pentru achitare sau pedepse simbolice?
Aceste discrepanțe au generat frustrare și indignare în lumea tenisului, mulți considerând că Simona Halep a fost folosită ca exemplu negativ. În același timp, atitudinea îngăduitoare față de alți jucători de top alimentează speculațiile privind posibile interese ascunse în spatele acestor decizii.
Pentru fanii Simonei Halep și pentru cei care susțin un sport curat și echitabil, rămâne o întrebare crucială: se va face vreodată dreptate în acest caz?