Evenimentul de decernare a premiilor „50 Top Pizza Europa” a avut loc miercuri la Madrid, iar România a urcat din nou pe podium prin Zano, pizzeria deschisă la parterul unui cămin studențesc din Iași. Localul fondat de Alex Gafiţianu, absolvent de psihologie la UCL Londra, devine astfel singura pizzerie românească prezentă de două ori în prestigiosul clasament gastronomic.
Cu sprijinul celebrului pizzaiolo Giovanni Santarpia, considerat „unul dintre cei mai buni din Florența și din întreaga Italie” de către 50 Top Pizza, Zano și-a construit identitatea pe baza unui echilibru între tradiție și inovație. Ingredientele cu origine controlată, precum mozzarella fior di latte di Napoli sau sosul de roșii San Marzano, sunt aduse special pentru a păstra gustul autentic.
„Facem lucrurile mereu mai bine pentru că ne pasă”
Alex Gafiţianu explică filosofia din spatele succesului:
„De la început, ne-am dorit să aducem în farfurie preparate autentice, făcute cu rețete tradiționale, reinterpretate cu eleganță și respect, folosind ingrediente de calitate. Anul trecut a fost, fără îndoială, o validare importantă pentru noi, dar a fost şi un punct de plecare. Am înţeles că succesul nu constă doar în gust, ci şi în consecvenţă, în calitatea fiecărui detaliu, în felul în care îţi tratezi echipa şi clienţii.
Aşa că ne-am propus să fim şi mai buni, mai exigenţi, mai atenţi, mai ancoraţi în ceea ce vrem cu adevărat să oferim. Facem lucrurile mereu mai bine pentru că ne pasă cu adevărat de ce lăsăm în urmă: gust, amintire, emoţie.”
Pentru Giovanni Santarpia, proiectul Zano a devenit o întoarcere la „esența gustului”:
„Pentru mine, acest proiect a fost o întoarcere la esenţă – la acea mâncare simplă, dar profundă, care îţi aminteşte de acasă, de copilărie, de Italia. Faptul că am reuşit să transmitem această emoţie şi aici, în România, la Iaşi, şi să fim recunoscuţi la nivel european este o bucurie uriaşă. Cred că secretul nostru e sinceritatea cu care facem lucrurile.
Nu ne dorim doar să servim pizza, ci să spunem o poveste prin fiecare sortiment, să oferim o experienţă completă şi coerentă. Includerea în ’50 Top Pizza Europa’ e o recunoaştere a faptului că munca onestă, făcută cu pasiune, trece graniţele.”
Juriul competiției a analizat la Zano același set de criterii aplicat tuturor participanților:
Faptul că pizzeria din Iași îndeplinește „cu rigoare și pasiune” aceste condiții a fost decisiv pentru recunoașterea internațională repetată.