Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu “h”. Nu mulți îl știu

Care este definiția acestuia

Scris de: Daoud Andra

12 Aug. 2023

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu “h”. Nu mulți îl știu

Limba română are numeroase particularități pe care doar lingviștii și cei pasionați de domeniu le știu. De la cuvinte care se citesc la fel și de la dreapta la stânga, până la unele cuvinte rare care încep și se termină cu aceeași literă. De exemplu, puțini știu că în vocabularul limbii române este un singur cuvânt care începe și se termină cu ”h”.

Detalii mai puțin cunoscute despre limba română

Limba pe care o vorbim, la fel ca majoritatea limbilor de pe pământ, este dinamică. Acest lucru înseamnă că permanent apar în vocabular cuvinte noi, împrumutate din alte limbi. În prezent, româna este vorbită de aproximatix 28 de milioane de oameni din întreaga lume. Pentru circa 24 de milioane dintre ei, este limba maternă.

În ceea ce privește formarea ei, limba română este considerată a fi o limbă latină, la fel ca franceza, italiana, spaniola și portugheza. Acest lucru înseamnă că majoritatea cuvintelor provin din limba latină. La acestea se adaugă cuvintele dacice și cele de origine slavă, plus neologismele preluate din alte limbi.

Citește și: Ce înseamnă „ghebos”. Nu mulți știu ce semnificație are de fapt acest cuvânt

Alte particularități ale limbii române:

  • Are câteva cuvinte care nu pot fi traduse în alte limbi: ”dor”, ”doină” și ”mărțișor”.
  • Poți forma o frază folosind doar vocale: ”Oaia aia e a ei, eu o iau”.
  • Poți forma propoziții care se citesc la fel și de la dreapta la stânga: ”Era o tipă răpitoare”, ”Ele fac cafele”, ”O ramă maro” sau ”Ene purta patru pene”.
  • Cele mai multe cuvinte încep cu litera ”c”, aproximativ 19.000, iar cele mai puține cu litera ”y” – 14.

Citește și: Care este pluralul cuvântului maraton, de fapt. Cei mai mulți români greșesc

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu “h”

În limba română există un singur cuvânt care începe și se termină cu litera ”h”. Este vorba despre ”hemistih”, care, potrivit DEX, înseamnă ”una dintre cele două jumătăți ale unui vers, separate prin cezură”.

De asemenea, există tot un singur cuvânt care începe și se termină cu litera ”î”, iar acela este ”înzăvorî”. Verbul se referă la acțiunea de a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta, cu ajutorul unor mecanisme de închidere.

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere și este un termen medical, prin urmare se regăsește în dicționarele de specialitate, nu și în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mină în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *