Situații bizare care au avut loc după dezastrul nuclear de la Cernobîl. Lucruri mai puţin ştiute

Dezastrul nuclear de la Cernobîl a rămas în istorie drept cea mai mare catastrofă nucleară care a pus în pericol viața în toată Europa. Efectele exploziei reactorului sunt vizibile și astăzi.
Situații bizare care au avut loc după dezastrul nuclear de la Cernobîl. Lucruri mai puţin ştiute

Dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986 a fost considerat cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii.  Materiale radioactive s-au răspândit și au pus în pericol viața în toată Europa.

Acum, odată cu războiul din Ucraina, pericolul de la Cernobîl a revenit în atenție, în special după ce s-a vehiculat ideea că s-ar fi înregistrat valori crescute ale radioactivității din zonă. Efectele exploziei reactorului sunt încă vizibile la 36 de ani după accident.

Situații ciudate după dezastrul nuclear de la Cernobîl

O serie de situații ciudate au apărut în urma radiațiilor, potrivit Business Insider.

În primele trei luni, oficial au murit 30 de oameni din cauza radiațiilor. Alte cifre vorbesc despre 56 de morți, imediat după incident, însă unele evaluări independente vorbesc despre cifre situate între 50 și 60 de mii de persoane.

Conform Academiei Ruse de Ştiinţe Medicale, 212.000 de oameni au murit până acum ca o consecinţă directă a dezastrului de la Cernobîl. De asemenea, se apreciază că între două şi cinci milioane de persoane au avut sau au de suferit de pe urma acestui dezastru nuclear de la Cernobîl, dezvoltând diferite forme de cancer, malformaţii congenitale, probleme ale sistemelor nervos şi cardiovascular sau sterilitate. 65 de mii au diferite grade de handicap.

Orașul Pripyat a fost evacuat în întregime, fiind redus la o suprafață de 2.589 de kilometri pătrați cu acces restricționat.

Parcul de distracții care a funcționat o zi

Un parc de distracții era programat să se deschidă pe 1 mai, la cinci zile după ce a avut loc explozia. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, dar roata Ferris a fost pusă în funcțiune pentru o singură zi, pe 27 aprilie, pentru a distra locuitorii care se pregăteau de evacuare.

Femeile însărcinate au fost sfătuite să facă avort, din cauza riscului de a dezvolta malformații fetale. Foarte mulți oameni, chiar și din domeniul medical, au experimentat ceea ce au numit atunci „radiofobie”, adică teama nefondată de efectele radioactivității. Între 100.000 și 200.000 de întreruperi de sarcini au avut loc atunci în Europa de Est, de teama că radiațiile vor afecta sănătatea copiilor, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

La 20 de ani de la accident, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că expunerea la radiații nu a fost suficient de mare pentru a cauza probleme grave de sănătate la fetuși. Deși în Belarus au fost înregistrate mai multe cazuri de copii cu malformații, OMS a stabilit că nu a fost concludent.

Locuiesc ilegal în zona evacuată

Vegetația continuă să crească, în ciuda tuturor lucrurilor. Fotograful David McMillan vizitează frecvent zona de 25 de ani. El încearcă să surprindă degradarea locului și dezintegrarea artefactelor și a propagandei sovietice care au rămas după evacuarea populației.

Turiștii au lăsat păpuși pe paturi și pervazuri. Contrar a ceea ce s-ar putea aștepta, păpușile înfiorătoare care pot fi văzute în instalațiile de la Cernobîl nu au fost abandonate de locuitorii lor. Majoritatea au fost depuse chiar de turiști, în creșele abandonate, pentru a crea un efect mai dramatic asupra vizitatorilor.

Este ilegal să locuiești în Zona de Excludere, având în vedere că apa și solul sunt contaminate. Dar mai există persoane care se opun. În lunile care au urmat tragediei, sute de locuitori s-au întors în orașele natale, ignorând recomandările oficialilor. Aceștia s-au adaptat să trăiască cu niveluri ridicate de radioactivitate. Cele mai multe sunt femei între 70 și 80 de ani, mai bine cunoscute sub porecla „babushkas-ul de la Cernobîl”.

Ursul brun european a revenit în regiune după mai bine de 100 de ani. Înainte de accident, ursul brun nu mai fusese văzut în zonă de mai bine de 100 de ani. În 2014, un biolog ucrainean a surprins imaginea unui exemplar în zonă. Se pare că urșii au colonizat regiunea.

Oamenii de știință au eliberat în zonă mai mulți cai Przewalski, o specie pe cale de dispariție. Populația de cai a crescut de atunci.

Animale afectate, lapte contaminat

Păsările și rozătoarele din zonă prezintă simptome de tumori și cataracte. Oamenii de știință le atribuie nivelurilor mari de radioactivitate. Acestea au afecțiuni precum tumori, cataractă, dimensiune foarte mică a creierului. Deși sunt transmise din generație în generație, nu se crede că afectează permanent specia.

Laptele de vaci din zona de excludere conține cesiu-137, un izotop radioactiv. Acesta este una dintre toxinele eliberate în timpul accidentului și poate compromite grav sănătatea umană pentru cel puțin o generație. Un grup de oameni de știință a raportat că vacile au continuat să se hrănească cu vegetație contaminată, transferându-l astfel oamenilor prin lapte. Laptele obținut în satele ucrainene, chiar și cele situate mai departe de Cernobîl, conține de 5 ori doza recomandată de cesiu pentru adulți, și de 12 ori doza recomandată pentru copii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
9.3 43 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Nu-ți ies șnițelele fragede și pufoase? Ai nevoie de acest ingredient secret care face toată...
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat /...
Clipe de coșmar trăite de Ramona Olaru în Egipt! Și-a pierdut pașaportul și a fost...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 25 Aprilie 2024. Gemenii vor avea succes din punct de vedere financiar, iar Racii...
Horoscop Zilnic Joi 25 Aprilie 2024. Vibrația astrologică a zilei se descrie ca fiind una...
Verifică dacă ești pe listă: astăzi, 5 zodii primesc vestea mult așteptată
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl...
SURPRIZĂ în showbiz! Au devenit părinți pentru prima dată și au dezvăluit prima fotografie cu...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *