Nimic nu se compară cu o varză murată gustoasă, pregătită acasă. Toamna, gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai interesante, însă ce trebuie făcut înainte de a pune varza în butoi? Vezi mai jos care este soluția cu care se curăță butoiul înainte de a pune varza la murat.
Înainte ca murăturile să fie puse în butoi este necesar ca acesta să fie curățat și dezinfectat, fie că este nou, fie că a mai fost folosit și în alți ani pentru a pune murături în el. Butoiul, fie el și din plastic, se dezinfectează foarte repede folosind o linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu și un litru de apă fierbinte. Lăsați câteva ore, apoi clătiți bine cu apă rece, scrie retetesivedete.ro.
Potrivit specialiștilor, pentru un gust deosebit, varza ar trebui pusă la murat într-un butoi din lemn de stejar. Acesta trebuie opărit, apoi se adaugă var nestins cu apă și se lasă să acționeze timp de o zi. Ulterior se spală foarte bine.
Știm deja că pentru saramură se folosește 500 g grame de sare la 10 litri de apă. După ce aranjați varza în butoi, pentru ca ea să țină cât mai mult, puneți o bucată de zahăr în interior, o dată la două săptămâni. De asemenea, se recomandă să puneți și o bucată de lemn de mesteacăn.
Nu uitați apoi să vânturați lichidul din butoi de câteva ori și păstrați totul la temperatura camerei pentru două săptămâni. Ulterior butoiul trebuie pus într-un loc răcoros.
Pentru o varză murată colorată, există câteva trucuri ale gospodinelor. Culoarea roz sau galben/gălbui poate fi dată de către gutuie (dacă vrei ca varza să aibă o culoare galben-aurie), sfeclă roșie (dacă vrei să fie de culoare roz) sau boabe de porumb (dacă vrei să fie gălbuie).
Nu uitați de sare! Sarea este unul dintre cele mai importante ingrediente care se folosesc atunci când se pune varză la murat. Așadar, cantitatea de sare folosită o să dea gustul final al verzei murate. Foarte important: să fie sare grunjoasă, nu fină! Regula spune că atunci când pregătim varza murată trebuie să adăugăm o lingură de sare pentru fiecare litru de apă folosit.