Varza murată tradițională este una dintre delicatesele pregătite toamna cu pricepere de către gospodine și poate fi utilizată într-o varietate de rețete, de la sarmale la diverse salate care se servesc alături de o friptură de porc. Iată câteva sfaturi pentru a obține un gust desăvârșit pentru această delicioasă conservă de iarnă.
Ei bine, cred că ai observat că uneori, chiar dacă respecți toți pașii necesari ai rețetei, varza are tendința să se moleșească și cel mai probabil te-ai întrebat care este cauza.
Mulți români, care încearcă să evite achiziționarea verzei murate din magazine, preferă să o prepare acasă. Însă, comit o eroare semnificativă care poate duce la înmuierea acesteia.
Această greșeală comună este legată de gestionarea căldurii. În multe cazuri, acest procedeu poate duce la apariția mucegaiului sau la pierderea texturii corespunzătoare a produsului.
Pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, varza murată joacă un rol esențial nu doar în pregătirea sarmalelor, ci și ca garnitură pentru diferite feluri de mâncare sau chiar ca remediu pentru mahmureală. Așa că este important să gestionezi corespunzător temperatura camerei în care se află butoiul tău cu varză.
Totuși, dacă observați apariția mucegaiului deasupra verzei murate, acesta poate fi cauzat de temperaturi prea ridicate în locul de depozitare sau de faptul că varza nu a fost acoperită suficient de bine cu apă.
În acest caz, trebuie să îndepărtați imediat mucegaiul și să rezolvați problema, asigurându-vă că varza este complet acoperită cu apă. Permiteți fermentației să-și urmeze cursul natural pentru a obține varză murată de calitate și care să nu se înmoaie în timp. De asemenea, trebuie să suflați cu regularitate în zeama de varză pentru o ventilație corespunzătoare.
Varza murată este o alegere sănătoasă, având un conținut scăzut de calorii și fiind bogată în vitamine și minerale. De exemplu, este o sursă semnificativă de vitamina C, furnizând aproximativ un sfert din necesarul zilnic al unui adult.
Nutriționiștii recomandă adesea consumul de murături seara, deoarece acestea pot potoli senzația de foame. Pentru a reduce retenția de apă în organism, murăturile pot fi clătite sub un jet de apă rece pentru a elimina excesul de sare.
Te poate interesa și: De ce se pun gutui la varza murată. Trucul din bătrâni care o face delicioasă, doar așa vei proceda de acum încolo
Cu toate acestea, este important de menționat că acestea nu sunt potrivite pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, diabet sau probleme gastrointestinale.