Cât de sărată trebuie să fie de fapt saramura pentru varză murată. Trucul celor mai iscusite gospodine pentru un gust senzațional

Cum trebuie să procedezi?
Cât de sărată trebuie să fie de fapt saramura pentru varză murată. Trucul celor mai iscusite gospodine pentru un gust senzațional

Începutul sezonului rece reprezintă momentul ideal pentru a prepara varza murată și pentru a conserva diverse legume în borcane. Oamenii așteaptă cu nerăbdare scăderea temperaturilor și venirea nopților reci din luna octombrie pentru a pregăti saramura și butoaiele în care să mureze varza.

Când se pune varza în butoi

Multe femei încep pregătirile pentru a prepara conservele și murăturile pentru iarnă începând cu luna octombrie. În septembrie, clima este încă prea caldă pentru murături, ceea ce ar duce la o fermentare prea rapidă și la riscul deteriorării acestora, mai ales dacă nu sunt depozitate în beciuri reci. Astfel, luna octombrie rămâne cea mai potrivită perioadă pentru a pune varza murată în butoi.

În sudul țării, unde temperaturile sunt mai ridicate, este recomandat să aștepți până în ultima decadă a lunii octombrie pentru a începe procesul de murare al verzei. Este important ca temperaturile nocturne să nu depășească 10-12 grade Celsius. Însă, în zonele montane sau de deal, unde toamna vine mai devreme și aduce cu sine o vreme mai rece, se poate începe murarea verzei chiar din mijlocul lunii octombrie.

Citește și: Ce trebuie să faci cu butoiul înainte de a așeza varza murată. Trucul pentru o aromă cu totul și cu totul deosebită

Cât de sărată trebuie să fie saramura

Concentrația corectă de sare reprezintă un aspect esențial pentru obținerea unei saramuri de calitate. Procesul de murare al verzei presupune folosirea unei saramuri compuse din 25 de grame de sare la fiecare litru de apă. De asemenea, se recomandă utilizarea exclusivă a sării de mină fără iod, deoarece aceasta are un efect mai eficient în conservarea alimentelor în comparație cu sarea de mare.

Cât de sărată trebuie să fie de fapt saramura pentru varză murată

Cantitatea inițială de saramură poate fi pregătită în funcție de dimensiunea butoiului sau containerului folosit. De exemplu, pentru 10 litri de saramură, se utilizează 250 de grame de sare. Această saramură se completează pe măsură ce este necesară, în funcție de cât de multă apă este nevoie pentru a acoperi toată varza.

Procedura ulterioară constă în introducerea unui furtun prin care se introduce aer și se aerisesc bucățile de varză. Apoi, se adaugă două scânduri de lemn curat deasupra verzei și un bolovan greu pentru a o menține bine presată în butoi și se depozitează în cămară.

Vezi și: Când se pune aspirina în varza murată. Trucul gospodarilor de la țară pentru saramură limpede și fără floare

Cum alegi butoiul potrivit

Varza murată poate fi păstrată în condiții bune într-un butoi de plastic, cu condiția ca saramură să fie menținută în mișcare constantă. Butoaiele de plastic sunt cele mai accesibile, ușor de manevrat și curățat. Cu toate acestea, ai și opțiunea de a utiliza borcane mari din sticlă sau butoaie din lemn, deși acestea necesită o atenție mai mare.

Te poate interesa și: Secretul pentru cea mai bună varză murată. Rețeta lui Radu Anton Roman e nemaipomenită

Indiferent de materialul ales, este esențial ca butoiul să fie igienizat corespunzător. Acest lucru implică opărirea butoiului cu apă clocotită și curățarea atentă pentru a elimina orice urmă de mucegai sau impurități care ar putea afecta calitatea murăturilor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ameri Nasrin, despre o participare la Asia Express
8.8 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *