De ce se pune hrean în varza murată. Rezultatul te va surprinde plăcut și gustos, doar așa vei proceda mereu

Ce rol are această legumă

Scris de: Daoud Andra

23 Sep. 2023

De ce se pune hrean în varza murată. Rezultatul te va surprinde plăcut și gustos, doar așa vei proceda mereu

Varza murată se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor pentru iarnă. Dacă este pusă cum trebuie la murat, se va păstra bine până primăvara viitoare și va putea fi folosită atât varza, cât și saramura. De ce se pune hrean în varza murată și ce alte ingrediente se mai adaugă în butoi.

Când se pune varza la murat

Toamna este momentul ideal pentru a pune murături, a face zacuscă și alte pregătiri pentru iarnă. Dacă murăturile asortate la borcan se pot pune oricând, pe măsură ce legumele se coc, în cazul verzei puse la butoi lucrurile stau diferit. Tradiția spune exact care este perioada ideală petru a pune varza la murat.

Gospodinele de la țară spun că varza se pune la butoi oricând între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, adică de la sfârșitul lunii octombrie până la finalul lunii noiembrie. În acest fel, se va păstra bine peste iarnă și va fi perfectă pentru sarmale.

Citește și: Secretul pentru cea mai bună varză murată. Rețeta lui Radu Anton Roman e nemaipomenită

Semnul clar care arată că varza murată din butoi s-a stricat
Varză murată

Ce ingrediente se mai adaugă în butoi

Verzele care sunt puse la murat trebuie să fie potrivite ca dimensiune, să nu fie stricate sau lovite și să aibă frunzele subțiri. Multe gospodine scobesc cu cuțitul cotorul, pentru ca saramura să intre cât mai bine în varză.

Pentru a prepara saramura, se dizolvă o lingură de sare la fiecare litru de apă. Sarea trebuie să fie grunjoasă, specială pentru murături, pentru ca acestea să se păstreze bine. Sarea fină, de bucătărie, nu se folosește la varză murată sau la alte tipuri de murături.

Pe lângă varză și saramură, în butoi se mai adaugă:

  • crenguțe de mărar și de cimbru uscate
  • hrean
  • ramuri de vișin

Citește și: Cu ce se acrește varza dulce pentru sarmale. Ingredientul secret care schimbă tot gustul

De ce se pune hrean în varza murată

Hreanul are un rol foarte important la varza murată și la alte murături, în general. Acesta nu ar trebui să fie omis, pentru că murăturile nu se vor mai păstra la fel de bine fără el. În funcție de mărimea vasului, se adaugă mai mult sau mai puțin hrean. Dacă la borcanele clasice de murături sunt suficiente câteva bețișoare sau felii de hrean, la un butoi de varză se poate adăuga o rădăcină întreagă sau chiar mai mult hrean.

Această legumă are un rol multiplu: are efect antibacterian și antifungic și ajută la păstrarea murăturilor fără să facă floare. Un alt motiv pentru care se adaugă hrean este că ajută la păstrarea murăturilor tari și crocante. Varza în saramură va avea o textură crocantă, indiferent cât timp stă la murat și va fi perfectă atât pentru sarmale, cât și pentru a fi călită sau făcută salată.

Citește și: Ce sare se pune la varza murată ca să reziste toată iarna. Secretul ca să se mențină crocantă și gustoasă

Cum se pritocește varza

În zona Olteniei mai ales, după ce varza se pune la butoi, se practică pritocitul ei. În primele zile, este nevoie ca saramura să fie amestecată, pentru a nu se tulbura. Pentru a face acest lucru, se suflă aer în butoi cu ajutorul unui furtun sau al unei țevi. Acest lucru se practică și la alte tipuri de murături puse în saramură.

La murăturile care se pun în borcan, se golește saramura și se amestecă într-un alt vas, în primele zile după ce au fost puse. Se lasă borcanele deschise, la temperatura camerei, timp de 5 zile. După ce saramura a fost amestecată în fiecare zi, se pune din nou peste legume, se închid borcanele și se depozitează în cămară sau în beci.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce înțelegere au făcut Cristi Borcea și Valentina Pelinel
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *