Butoiul cu varză murată nu lipsește și beciul sau din cămara gospodinelor în sezonul rece. Această legumă murată în saramură se folosește în special la sarmale, dar și zeama ei este extrem de utilă pentru a acri ciorbele. Pentru a se păstra cât mai bine peste iarnă, gospodinele adaugă câteva tablete de aspirină în butoi. Când se pune aspirina în varza murată și ce rol are aceasta, de fapt.
Varza murată se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor în această perioadă a anului. Dacă este pusă cum trebuie, varza murată se va păstra impecabil până primăvara următoare, frunzele vor rămâne crocante, iar zeama se va păstra limpede, fără să facă floare.
În primul rând, vasul în care pui varza la murat trebuie să fie complet curat și dezinfectat. Fie că folosești un butoi de plastic sau de lemn, acesta trebuie să fie spălat foarte bine înainte. Poți folosi apă fierbinte și bicarbonat de sodiu, care are rol antibacterian și antifungic.
Cele mai potrivite verze sunt cele de dimensiune mică și medie, pentru că saramura pătrunde bine în interiorul lor. De asemenea, verzele trebuie să aibă foile subțiri, pentru a putea fi folosite la sarmale.
Atunci când alegi verzele de pus la murat, ai grijă să nu fie stricate sau să aibă porțiuni lovite. Acestea nu se vor păstra bine și le pot strica și pe celelalte.
Citește și: Cu ce se acrește varza dulce pentru sarmale. Ingredientul secret care schimbă tot gustul
După ce butoiul este pregătit, se pun verzele, curățate de stratul superior de frunze și cu cotorul scobit cu un cuțit. În acest fel, saramura va intra mai bine în interiorul lor. Se adaugă crenguțe de mărar și de cimbru uscate și rădăcini de hrean curățate. Acesta din urmă ajută ca varza să se păstreze bine, pe de-o parte, și să nu se înmoaie.
Pe de altă parte, previne formarea mucegaiului, așa-numita floare care apare la murături. Pentru a prepara saramura, se dizolvă sare grunjoasă în apă rece. Proporția corectă este de o lingură cu vârf de sare la un litru de apă. Sarea trebuie să fie specială pentru murături, neiodată.
Citește și: Ce sare se pune la varza murată ca să reziste toată iarna. Secretul ca să se mențină crocantă și gustoasă
Pentru a preveni apariția mucegaiului, multe gospodine adaugă aspirină pisată în borcanele sau butoaiele cu murături. Dacă vremea este prea caldă și grăbește fermentarea, este recomandat să pui câteva pastile de aspirină în butoiul cu varză, pentru a nu face floare.
Tabletele de aspirină pisate se adaugă de la început în butoi. În acest fel, saramura se va păstra limbede și nu va face floare, indiferent cât de ridicate ar fi temperaturile. Pentru a menține zeama de varză limpede, se practică și pritocirea ei. În primele zile după ce a fost pusă la murat și a început procesul de fermentație, se suflă aer în butoi, cu ajutorul unui furtun sau al unei țevi.