De ce gospodinele din Moldova pun orez în butoiul cu varză murată. Trucul secret care s-a păstrat din bătrâni

Cum se pune, de fapt, varza la murat
De ce gospodinele din Moldova pun orez în butoiul cu varză murată. Trucul secret care s-a păstrat din bătrâni

Varza murată este preferata tuturor, iar gospodinele se apucă toamna să o pregătească, pentru sezonul rece. Varza murată este utilă pe timpul iernii, mai ales la prepararea sarmalelor. Totuși, pentru ca varza murată să fie una de calitate, trebuie să țineți cont de anumite trucuri secrete. Iată de ce gospodinele din Moldova pun orez în butoiul cu varză murată!

Varza murată, o delicatesă în timpul iernii

Suntem la începutul toamnei, iar în această perioadă toate gospodinele muncesc din greu pentru a-și umple cămările cu bunătăți. Ca-n fiecare an, varza murată la butoi nu lipsește din nicio gospodărie. Se spune că ea iese mai bună dacă adaugi câteva boabe de orez atunci când o prepari. Iată de ce trebuie să încerci această metodă-minune!

Gospodinele din Moldova au un secret atunci când bag varza la murat. Pentru ca aceasta să iasă delicioasă și gustoasă, în butoi trebuie să adăugați și o mână de orez, o gutuie, hrean sau un știulete de porumb.

,,La rețeta de varză în Moldova se pune sfeclă roșie, ardei iuți, hrean, 3-4 ardei grași verzi, porumb, 3-4 mere verzi, sare și apă. Pitrocitul este cel mai important măcar odată pe săptămână”, este rețeta împărtășită de o gospodină.

Un alt truc este ca în butoiul de varză să se adauge și hrean.

,,Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, a mai spus aceasta.

Boabele de orez ajută la murarea legumelor

Citește și: Ce să nu pui niciodată în varza murată. Ingredientul care nu are ce să caute în borcanul cu murături, e o mare greșeală

Dacă nu știați, boabele de orez ajută enorm la murarea legumelor. Așa că este important să adaugi orez și la butoiul de varză.

,,Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a sfătuit și Iosif Kiss.

Citește și: Ce condimente se pun în butoiul cu varză murată, de fapt. Multe gospodine greșesc rețeta. De asta face imediat floare

Citește și: Ce să faci cu varza înainte de a o pune în butoi la murat. Trucul special al gospodinelor pentru un gust desăvârșit

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
7.1 28 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *