Somon la cuptor cu legume și sos hollandaise. Trucuri prețioase pentru un somon perfect gătit

O rețetă ușor de preparat și extrem de gustoasă

Scris de: Oana Matei

03 Aug. 2022

Somon la cuptor cu legume și sos hollandaise. Trucuri prețioase pentru un somon perfect gătit

Somon copt la cuptor cu legume și sos hollandaise, de ce ingrediente ai nevoie și cum se pregătește. Rețetele cu somon gătit la cuptor sunt ușoare și rapide pentru masa de prânz sau cină. O sursă grozavă de proteină și în acizi grași Omega-3, somonul copt este o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă.

Somon copt la cuptor cu legume și sos olandez. Cum se prepară

Există câteva reguli de gătit somonul, uite câteva sfaturi pentru un somon perfect gătit la cuptor:
decongelare: dacă somonul este congelat, lasă bucățile de pește la decongelat în frigider. Nu se decongelează în apă sau la temperatura camerei! Dacă
peștele este insuficient gătit există riscul de infecții cu bacterii Shigella, Salmonella sau Clostridium.
pielea: pentru a îndepărta pielea de pe somon, folosește un cuțit bine ascuțit sau mai poți îndepărta pielea, după coacere, deoarece se curăță mai ușor.
Dacă există solzi pe piele, răzuiește-i înainte de a găti peștele.
oase: chiar dacă ai cumpărat file de somon, există riscul să mai conțină oase micuțe. Le poți îndepărta cu un clește de bucătărie, la un unghi de 45 de grade
uscare: bucățile de pește se usucă cu un șervet de bucătărie indiferent dacă este sau nu clătit cu apă înainte de preparare
porționare: dacă ai cumpărat o bucată mare de somon, porționați în bucăți egale pentru o coacere mai rapidă și uniformă

timp de coacere: în funcție de grosimea bucății de somon, timpul optim de coacere este de 4-6 minute pentru fiecare centimetru de grosime. Dacă îți place ca
somonul să fie un pic crud la mijloc, îl gătești 4 minute, iar pentru o coacere completă îl gătești 6 minute.
temperatura de coacere: temperatura de coacere a somonului este de 200 de grade
pete albe: dacă vezi pete albe de grăsime pe fileul de somon, în timpul coacerii, acelea sunt proteinele coagulate. Acesta este semnul că s-a depășit timpul
ideal de gătire. Este important ca fileul de somon să rămână suculent după coacere.
temperatura internă: dacă ai un termometru sau pirometru pentru alimente, temperatura internă și sigură din punct de vedere al siguranței alimentare, este
de 55- 60 de grade
condimente: dacă vei servi fileul cu sos se folosesc condimentele simple, cum ar fi, sare și piper negru măcinat. Alte condimente potrivite sunt: mărar, cimbru, usturoi tocat, lămâie, salvie sau ierburi italiene.
Să trecem la treabă!

Ingrediente somon la cuptor

  • 200 grame de file de somon
  • 20 mililitri ulei de măsline
  • 2  felii de lămâie

Ingrediente garnitură legume

  • 100 grame baby carrots
  • 100 grame broccoli
  • 2 bucăți cartofi dulci

Ingrediente sos hollandaise

  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 3 gălbenușuri
  • 80 grame unt
  • sare, piper
ingrediente somon cu legume și sos olandez
ingrediente somon cu legume și sos olandez

Mod de preparare somon cu legume

1. Se porționează bucățile de somon și se usucă cu un șervet de bucătărie.
2. Se setează cuptorul la 200 de grade.
3. Tava se tapetează cu hârtie de copt.
4. Se ung bucățile de pește cu puțin ulei de măsline și se condimentează.
5. Se dă tava cu pește la cuptorul pre încins.
6. Legumele se sotează la abur. Se pune o oală cu apă la fiert, legumele se pun in strecurătoarea metalică deasupra oalei cu apă și se condimentează. După sotare se pot pune puțin la cuptor, lângă pește.
Legumele se mai pot sota în steamer, dacă aveți aparat pentru gătit la aburi.
7. Se scoate peștele din cuptor, se verifică cu o furculiță dacă e copt.
8. Se pun pe un platou peștele împreună cu legumele.

Mod de preparare sos olandez ( holandaisse)

1. Într-o crăticioară mică se pune untul la topit, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei.
2. Într-un castron se bat gălbenușurile împreună cu zeama de lămâie și sare.
3. Se pune o oală cu puțină apă la fiert, peste oală se pune castronul cu gălbenușurile bătute ( bain marie). Apa nu trebuie să atingă castronul cu gălbenușuri.
4. Cu telul, se bate continuu compoziția de gălbenușuri până își dublează volumul și devin de culoare galben deschis, atenție să nu se coaguleze.
5. Se toarnă untul peste gălbenușuri și se bate în continuare cu telul până se omogenizează.
6. În sos se pot adăuga pătrunjel tocat, chives, etc.

Până la momentul servirii, sosul se poate păstra în castron pe baia de aburi, cu focul închis și acoperit cu un capac

Poftă bună!

9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.