Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la limba română. Ce au avut elevii de rezolvat

Ce le-a picat elevilor la prima probă scrisă din sesiunea de toamnă

Scris de: Daoud Andra

16 Aug. 2023

Absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat sau nu s-au prezentat la probe în sesiunea din vară mai au o șansă în cea de-a doua sesiune. Înscrierile pentru BAC-ul de toamnă au avut loc în luna iulie, iar probele scrise sunt programate pentru a doua jumătate a lunii august. Miercuri, 16 august, are loc primul examen scris din această sesiune. Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la limba română – ce au avut de rezolvat elevii? Cât de dificile au fost față de cele din prima sesiune.

A început sesiunea de toamnă a BAC-ului 2023

Update ora 15.11. Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pentru proba la Limba română a examenului de BAC, sesiunea de toamnă. Astfel, în prima parte, elevii au avut de rezolvat mai multe subiecte pe baza textului „Însemnările mele” de Maria Banuș. Poezia „S-a spulberat”, scrisă de Tudor Arghezi, a căzut la subiectul doi, elevii având de realizat un comentariu din care să reiasă relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. La subiectul trei, în schimb, cerința a fost să se prezinte tema și viziunea despre lume într-o operă de Mihail Sadoveanu sau George Călinescu.

Știrea inițială: În prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2023, 27% dintre candidați au picat examenul. Aceștia mai au o șansă acum, în cea de-a doua sesiune. Înscrierile au avut loc în luna iulie, iar absolvenții de liceu care nu au promovat în prima sesiune pot da examenul din nou acum. De asemenea, cei care se aflau în situații de corijență și au promovat între timp pot da BAC-ul în luna august.

Citește și: Calendar BAC 2023 sesiunea de toamnă. Când au loc examenele

Pe de altă parte, elevii care au fost eliminați din examen pentru tentative de fraudă nu au dreptul să susțină examenul în această sesiune. Absolvenții de liceu care au picat examenul la o singură probă vor susține acum doar proba scrisă de la disciplina respectivă.

BAC-ul de toamnă a început pe 7 august, cu probele de competențe. Potrivit regulamentului publicat de Ministerul Educației, candidaților le-au fost echivalate aceste probe cu mediile din liceu la limba română, limba străină și tehnologia informației și a comunicării.

Citește și: Rezolvare subiecte Bacalaureat 2023 la Limba română. Ce aveau de făcut elevii

Subiecte BAC 2023 sesiunea de toamnă la limba română

Miercuri, 16 august, are loc prima probă scrisă de la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Elevii care nu au promovat în prima sesiune vor susține proba scrisă acum. Timp de 3 ore, candidații vor avea de rezolvat subiecte elaborate de Ministerul Educației. Imediat ce acestea sunt publicate pe EDU.ro, vor apărea și pe site-ul nostru.

Subiectele sunt trei la număr, fiecare având mai multe cerințe. La primul și al doilea subiect, de obicei candidații au de răspuns la o serie de itemi, pe baza unor texte la prima vedere. La cel de-al treilea subiect, candidaților li se cere să prezinte particularitățile unei opere literare sau ale unui personaj studiat pe parcursul anului, potrivit programei școlare.

În prima sesiune de BAC 2023, la subiectul al III-lea, candidații au avut de redactat un eseu pe baza unei opere literare aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Citește și: Subiecte Evaluarea Națională 2023 la limba română. Ce au avut elevii de rezolvat

Calendar BAC 2023, sesiunea de toamnă

După proba scrisă la limba română, elevii vor avea de susținut și proba obligatorie a profilului, respectiv proba la alegere si proba la limba maternă. Acestea sunt programate în zile consecutive. Pe data de 25 august, vor fi afișate primele rezultate. Candidații nemulțumiți de note pot depune contestații în aceeași zi. Urmează recorectarea lucrărilor, iar pe 29 august se vor afișa rezultatele finale.

  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, candidații trebuie să obțină o medie generală peste 6. De asemenea, la fiecare probă scrisă trebuie să obțină o notă mai mare de 5. Aceste condiții trebuie să fie îndeplinite simultan. Cu alte cuvinte, dacă un candidat obține la fiecare materie o notă între 5 și 6, iar media generală este mai mică de 6, el nu va promova examenul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *