Superluna Albastră 2023. Când se poate vedea și de ce se numește așa

Când va fi vizibilă

Scris de: Daoud Andra

29 Aug. 2023

Superluna Albastră 2023. Când se poate vedea și de ce se numește așa

Luna august este marcată de două evenimente astrale rare. După Superluna Sturionului, care a putut fi văzută pe data de 1 august, urmează Superluna Albastră 2023. Când va putea fi văzută pe cer luna plină, la o dimensiune considerabil mai mare decât de obicei? Din ce motiv pare satelitul mai mare și mai aproape cu această ocazie.

Ce este Superluna Albastră

Luna albastră este o denumite dată de oamenii de știință unui fenomen astral care se întâmplă rar. Atunci când într-un an se vede pe cer luna plină de 13 ori, în loc de 12 ori, cea de-a 13-a lună poartă denumirea de lună albastră. Ultima oară când satelitul natural al Pământului s-a văzut la dimensiunea maximă de două ori în aceeași lună a fost în anul 2018.

Citește și: Ce este bine să faci când este Lună plină. Tradiții pentru noroc, sănătate și prosperitate

Anul acesta, în august, superluna a fost vizibilă în seara de 1 și va mai fi vizibilă în seara de 30 august. Superluna Albastră va apărea pe cer în seara zilei de 30 august și va putea fi observată din toată țara. Satelitul se va afla la o distanță considerabil mai mică față de Pământ, motiv pentru care va părea mai mare ca diametru, dar și mai luminos.

Pe 30 august, luna se va apropia mai mult și de planeta Saturn. Acest eveniment astronomic este, de asemenea, unul rar, pentru că se întâmplă la fiecare doi ani și jumătate. Termenul de lună albastră nu are legătură cu culoarea lunii, ci cu frecvența apariției ei. Această denumire este dată atunci când luna plină este vizibilă pe cer pentru a doua oară în decursul unei luni calendaristice, a patra oară pe parcursul unui anotimp sau a 13-a oară într-un an.

Citește și: Cum miroase pe Lună, de fapt. Descoperirea uimitoare făcută de astronauți

Superluna Albastră 2023

Așadar, Superluna Albastră va fi vizibilă pe cer în seara zilei de miercuri, 30 august. Din 21 iunie până la 1 septembrie, sunt trei luni pline, motiv pentru care ultima dintre ele poartă denumirea de Superlună Albastră. Superluna este vizibilă cel mai bine atunci când satelitul natural al Pământului ajunge la perigeu, adică este la cea mai mică distanță față de planeta noastră.

În mod normal, distanța de la Pământ la lună este de 384.000 de km. Acum, luna se va afla la o distanță de 357.181 de km față de Pământ. Din acest motiv, va fi mult mai mare și mai luminoasă decât de obicei. Superluna Albastră din 30 august 2023 va fi poziționată în constelația Vărsător. Luna plină se vede atunci când întreaga suprafață a lunii este luminată de soare. Astfel, soarele, Pământul și luna sunt aliniate pe aceeași traiectorie.

Citește și: Ce înseamnă Lună nouă. Ce este bine să facă toate fetele nemăritate, potrivit tradiției

Acest eveniment astronomic este de mare interes atât pentru cei care studiază corpurile cerești, cât și din punct de vedere al impactului asupra comportamentului uman. Se crede că luna plină influențează starea și emoțiile și că îi poate face pe oameni să fie mai agitați, să nu se poată odihni atât de bine și să fie mai tensionați.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Primul interviu al lui Achim, fiul Cătălinei Grama
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *