Țara în care femeile vor avea concediu menstrual. De câte zile libere vor beneficia în fiecare lună

Cum vor putea femeile să beneficieze de concediu menstrual
Țara în care femeile vor avea concediu menstrual. De câte zile libere vor beneficia în fiecare lună

Femeile vor urma să aibă concediu menstrual în fiecare lună în Spania. Este prima țară din Europa care sprijină femeile aflate în perioada menstruală și au decis să le ofere trei zile libere în fiecare lună. De asemenea, ar urma să primească absorbante gratis.

„Dreptul la sănătatea menstruală nu a fost vreodată discutat, iar realitatea e una sumbră. Una din patru femei nu îşi permite produse de igienă feminină”, a spus Secretarea de stat pentru Egalitate și Eliminarea Violenţei de Gen, Angela Rodriguez, conform romaniatv.net.

Cum vor putea beneficia femeile de concediu menstrual?

Pentru a avea trei zile de concediu menstrual este necesară o adeverință emisă de medic, pe o bază pentru dureri deosebit de intense. Acest concediu poate fi prelungit până la cinci zile.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de LADbible (@ladbible)

Studiile arată că 60% până la 90% dintre femeile tinere din lume suferă de dismenoree, adică dureri severe în perioada menstruației. Potrivit studiilor, în Spania, aproximativ 75% dintre femei sunt afectate.

Fetele de 16 și 17 ani, fără aprobarea părinților pentru întrerupere de sarcină

În același proiect este prevăzută și eliminarea necesității aprobării parentale pentru întrerupere de sarcină în cazul adolescentelor de 16 și 17 ani. De asemenea, vor ca taxele la tampoane și absorbante să fie scoase.

Dacă aceste legi vor fi aprobate, Spania va deveni prima țară europeană care oferă femeilor de pe piața muncii dreptul la concediu menstrual. Alte țări care au deja acest tip de concediu sunt: Zambia, Indonezia, Coreea de Sud și Japonia.

Ce ar însemna concediul menstrual în România?

Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, spune că și în țara noastră ar fi nevoie de o asemenea lege, fiind foarte benefică.

“Concediul plătit de câteva zile pentru femeile aflate la ciclu nu este vreo măsura socială exotică, ci o aliniere necesară a legislației de munca la realitățile fiziologice ale femeilor. Recunosc, însă, că pare ceva neobișnuit, pentru că la mai bine de 111 ani de la sărbătorirea pentru prima data a Zilei Internaționale a Femeii, totuși femeile nu se bucură încă de egalitate și echitate prin măsuri care să ia în considerare toate particularitățile biologice ale corpului feminin”, a spus Ana Măiță pentru DC Medical.

8 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.