Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi carne de miel. Așa îți dai seama dacă e toxică

Când există toxine în acest tip de carne
Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi carne de miel. Așa îți dai seama dacă e toxică

Carnea de miel poate conține toxine periculoase pentru consumatori. Acest lucru este în funcție de mai mulți factori: mediul în care a crescut, vârsta atinsă înainte de tăiere și greutate mielului. Iată mai jos cum să îți dai seama dacă este o problemă cu carnea de miel pe care ai cumpărat-o.

Ce conține carnea de miel. Când apar toxinele

Carnea de miel este la mare căutare în perioada Paștelui. Puțini oameni știu însă că aceasta poate fi dăunătoare pentru sănătate. Dacă mielul nu are minimum 10-15 kilograme, două luni de la fătare și nu a crescut într-un mediu sănătos, toxinele reținute de organismul său fac carnea greu de digerat. Astfel, ficatul și pancreasul vor fi mult mai solicitate.

“Mielul păstrează infiltraţii şi lichide în organism după fătare. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea lor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”, a declarat medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui pentru adevarul.ro.

Potrivit normelor, mielul trebuie să aibă minimum 6 kilograme la carcasă. Această greutate reiese fără extremități (cap și copite) și intenstine. Asta înseamnă minimum 12 kilograme în viu.

” La fel, vaca sau oaia nu pot fi sacrificate imediat după fătare pentru că în carne se găsesc multe toxine”, a mai spus medicul veterinar.

Ce conține carnea de miel mic, necrescut

Carnea de miel fraged, necrescut, este bogată în purine, un compus al acidului uric care se depune pe articulații sau rinichi. Aceste toxine îngreunează digestia. Consumate în exces acestea pot duce la afecțiuni renale, gută sau boli hepatice.

În schimb, carnea de miel ajuns la greutatea optimă, este bogată în proteină, acizi grași (Omega 3 și Omega 6), dar și vitamine foarte importante pentru a avea un metabolism sănătos (B1, B2, B5, B6, B10 și biotină).

Citește și – Drob de miel în foietaj. Reţeta specială de Paşte

Cât costă carnea de miel în 2023

Carnea de miel nu a fost niciodată una ieftină, însă scumpirile repetate din ultimul an își spun cuvântul mai mult ca oricând. Astfel, în prezent, mulți dintre români o vor tăia de pe listă sau vor cumpăra o cantitate mult mai mică. Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Ovide Arad, Nicolae Cioranu, carnea de miel se va vinde cu un preț cuprins între 45 și 50 de lei pe kilogram.

„Deja cumpărătorii de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă.”, a explicat Nicolae Cioranu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *