Tradiții culinare în Săptămâna Mare din Spania. Ce mănâncă spaniolii?

Peparate de Paște

În Săptămâna Mare, cunoscută în Spania ca Semana Santa, mesele au un rol important, iar obiceiurile culinare țin cont de perioada de post care duce până la Duminica Paștelui. Spaniolii renunță la carne și aleg în schimb rețete tradiționale care au fost transmise din generație în generație. În această perioadă, fiecare regiune din Spania aduce în față propriile deserturi și mâncăruri specifice, care se găsesc peste tot: în case, brutării, cafenele și restaurante.

Desertul preferat al spaniolilor

Dintre toate dulciurile care se consumă în această perioadă, torrijas sunt cele mai iubite. Acestea sunt felii de pâine înmuiate în lapte, trecute prin ou și apoi prăjite în ulei de măsline. La final, sunt presărate cu zahăr sau scorțișoară. Torrijas se găsesc peste tot în Spania în timpul Săptămânii Mari, fiind servite chiar și în baruri.

Gogoși, torturi și prăjituri tradiționale

Un alt desert foarte popular este roscos fritos, cunoscut și ca rosquillas. Sunt gogoși prăjite în ulei, iar rețeta variază de la o regiune la alta. Pot fi umplute cu cremă de vanilie, lichior de anason sau alte arome și pot avea o textură crocantă sau moale, în funcție de modul în care sunt pregătite.

În Valencia, se pregătește panquemado, sau panquemao, un desert care se traduce prin „pâine arsă”. Deși numele poate părea neobișnuit, prăjitura este dulce, moale și foarte parfumată, fiind nelipsită de la mesele de Paște din această zonă.

Buñuelos de viento sunt gogoși mici și pufoase, foarte căutate în timpul Paștelui. Variantele cele mai populare sunt umplute cu cremă de vanilie și merg foarte bine alături de o ceașcă de ciocolată caldă. Există și o versiune sărată, cu cod, care este la fel de căutată.

Obiceiuri din Andaluzia

În Andaluzia, un desert foarte cunoscut este pestiños. Acestea sunt pătrățele de aluat prăjite, care conțin sherry și lichior de anason. În unele sate, oamenii se adună cu toții pentru a le pregăti împreună, o tradiție care aduce comunitatea la un loc în jurul bucătăriei.

Tot din Andaluzia vine și gañotes de Ubrique, un desert cu formă spiralată, foarte iubit în provincia Cadiz. În orașul Ubrique, există chiar și un concurs dedicat acestor prăjituri, iar rețeta este păstrată cu grijă de localnici.

Dulciuri pentru masa de Paște

Pentru masa de Paște, mulți spanioli pregătesc Mona de Pascua, un tort rotund, simplu, dar de efect. Se face cu făină, zahăr, ouă și drojdie. Ce îl face special sunt ouăle fierte, așezate direct în aluat, ca decor. Desertul amintește de roscón, prăjitura servită în Spania de Crăciun.

În Malaga, desertul tradițional este borrachuelo malagueño. Acesta își ia numele de la cuvântul „beat”, pentru că fiecare prăjitură este îmbibată în vin înainte de a fi prăjită și apoi pudrată cu zahăr. Este ușor de găsit în vitrinele brutăriilor din oraș.

Codul sărat

Pe lângă deserturi, în această perioadă se consumă și bacalao, adică codul sărat. Este un preparat des întâlnit în timpul postului, fiind gătit în diferite feluri. Poate fi prăjit în crustă și servit cu sos de usturoi, cum este Bacalao al Pil Pil, sau pregătit cu roșii și ardei, în stilul Bacalao a la Vizcaína.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…