Tradiții și obiceiuri de Ignat 2022. Ce nu e bine să faci sub nicio formă pe 20 decembrie

Pe data de 20 decembrie în foarte multe gospodării din România se ține cont de ziua de Ignat
Tradiții și obiceiuri de Ignat 2022. Ce nu e bine să faci sub nicio formă pe 20 decembrie

Pe 20 decembrie este Ignatul. În funcție de zonele țării oamenii țin cont de anumite lucruri în această zi. Vezi mai jos ce tradiții și obiceiuri de Ignat au oamenii în 2022. S-au transmis din generații în generații de sute de ani.

 Tradiții și obiceiuri de Ignat 2022

Când spui Ignat mulți oameni se gândesc la tăierea porcului. Potrivit tradiției, fiecare familie de gospodari trebuie să crească un porc în timpul anului pe care să îl taie de Crăciun. Tradițiile și obiceiurile de Ignat sunt știute cel mai bine de către bătrâni.

Pe data de 20 decembrie, de Ignat, românii, mai ales cei din zona rurală, se pregătesc de tăierea porcului. Dacă în trecut doar doi bărbați făceau acest sacrificiu, în prezent, la tăierea porcului, participă toată familia. Cu toții asistă și beau țuică fiartă. Mult timp acest obicei a fost considerat unul arhaic, însă acum a devenit un lait motiv pentru ca familiile să se reunească. Există însă și câteva lucruri pe care nu e bine să le faci de Ignat.

Ce se face și ce NU se face pe 20 decembrie

  • Se spune că în noaptea de Ignat porcii visează dacă vor fi sau nu tăiați.
  • Vechii daci sacrificau porcul în semn pentru a veni în ajutorul Soarelui, în lupta cu Întunericul.
  • În unele zone regula este ca porcii să se sacrifice de Ignat, în altele în Ajunul Crăciunului.
  • După sacrificare, porcul este spălat, apoi este pârlit pe un pat de paie.
  • Uneori se aruncă în foc ramuri de lemn căinesc și de iasomie pentru ca șoriciul să iasă aromat.
  • Femeile se ocupă de împărțirea cărnii pe categorii, însă numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuțitul pe fruntea animalului, apoi termină de tranșat.
  • Se face pomana porcului.
  • Se pune deoparte carnea din care se fac preparatele pentru sărbători: piftie, cârnați, tobă, caltaboși, friptură, sarmale.
  • O parte din carne se conservă pentru a fi consumată pe parcursul anului următor.
  • Tradiția mai spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate, ziua întreagă fiind dedicată doar tăierii, sortării și pregătirii specialităților din carne de porc.
  • La sate, se crede că splina porcului este cea care descoperă durata iernii. Atunci când splina este groasă în capăt, e semn că va fi o iarnă grea, cu multă zăpadă. Dacă splina este subțire arată că va fi o iarnă săracă în zăpadă, iar anul nou va fi secetos.
  • Se spune despre ficatul porcului că este bun pentru vindecarea anemiei sau a lipsei poftei de mâncare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
8.5 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *