Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2023. Ce e bine să faci în ajunul Rusaliilor

În 2023, Moșii de vară se pomenesc sâmbătă, 3 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile
Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2023. Ce e bine să faci în ajunul Rusaliilor

De Moșii de vară se pomenesc morții, iar anul acesta, pomenirea celor trecuți dincolo se face pe 3 iunie, cu o zi înainte de Rusalii. Există mai multe superstiții, dar și tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2023.

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților

În 2023, Moșii de vară se pomenesc sâmbătă, 3 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile. În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, însă pe care nu i-am uitat.

Citește și: Câte vase se împart de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2023
Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2023

În dimineața de Sâmbăta Morților, oamenii merg la biserică, participă la slujbe și dau alimente de pomană. Totul pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

  • Creștinii merg la biserică cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoanelor nevoiașe.
  • Sâmbătă dimineața, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
  • De Moșii de vară, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2023

  • În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, se merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat. Acolo preotul face o slujbă.
  • În dimineața zilei în care se pomenesc morții, oamenii merg la biserică și duc colivă, vin și prescuri, pentru a fi sfințite.
  • Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor nevoiașe, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică.
  • Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, dar și plăcinte sau diverse alimente. Este indicat ca aceste alimente să fi fost preferatele decedatului, după cum spune tradiția.
  • De asemenea, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări. Se spune că lumânările au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.
  • În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.

Rugăciune

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile

Citește și: Ce nu ai voie să faci de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
5 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *