Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. De ce este bine să aprinzi o lumânare în casă

Ce este bine să faci în această zi

Scris de: Daoud Andra

07 Nov. 2023

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. De ce este bine să aprinzi o lumânare în casă

Una dintre cele mai importante sărbători ale lunii noiembrie le este dedicată Sfinților Mihail și Gavriil. Cei doi Arhangheli sunt sărbătoriți împreună, iar de această zi se leagă o serie de credințe de care oamenii țin cont cu sfințenie. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Ce este bine să faci în această zi.

Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil

Mihail și Gavriil sunt considerați cei mai importanți îngeri și au fost ridicați de Biserica Ortodoxă la rang de Arhangheli. Sunt sărbătoriți în aceeași zi, în fiecare an, fiind una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei. Cu o săptămână înainte de a începe Postul Crăciunului, respectiv pe data de 8 noiembrie, în calendarul ortodox este marcată sărbătoarea dedicată Sfinților Mihail și Gavriil.

Cei doi sunt Arhangheli, adică îngerii care stau înaintea tronului dumnezeiesc. Ei poartă rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu, iar Sfânta Scriptură menționează 3 Arhangheli: Mihail, Gavriil și Rafail. Se spune că în total au fost 7, însă doar 3 sunt menționați.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună

Îngerul Gavriil este considerat aducătorul veștilor bune, iar numele lui s-ar traduce prin ”Dumnezeu este puterea mea”. Mihail, pe de altă parte, a fost primul care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Acesta este reprezentat în icoane în chip de soldat, cu o sabie cu vârful spre pământ.

Se spală de Sfinții Mihail și Gavril? Mare sărbătoare, pe 8 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox
Icoană cu Sfinții Mihail și Gavriil

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil 2023

Ziua de 8 noiembrie este marcată de numeroase tradiții și superstiții. De unele dintre acestea se ține cont cu sfințenie în popor. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se muncește. Nu se spală, nu se dă cu mătura, nu se coase și nu se lucrează în curte sau la câmp.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce este bine să faci în această zi, pentru a atrage norocul

  • Credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă și a se ruga la cei doi Arhangheli. Se spune că aceștia sunt îngerii noștri păzitori, de când ne naștem până în ultima zi de viață.
  • În această zi este bine să aprinzi o lumânare pe care să o așezi la icoana din casă. În acest fel, se spune că vei fi călăuzit către Rai în viața de apoi.
  • În Transilvania și Bucovina, se face ”turta areților” în această zi. Areții sunt berbecii cara, până la această dată au stat separați de oi. Turta făcută din grâu sau mălai este aruncată în mijlocul areților și, în funcție de cum cade, prevestește rodul de primăvară. Dacă turta cade cu fața în sus, vor fi miei mulți anul viitor, dacă va cădea cu fața în jos, se spune că nu este semn bun.
  • Ziua de Sfinții Mihail și Gavriil prevestește cum va fi iarna. În popor, această zi se mai numește și ”vara Arhanghelilor”, dacă vremea este frumoasă. Se spune că așa cum va fi vremea de Sfinții Mihail și Gavriil, va fi și iarna.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2023. Cât durează și câte zile cu dezlegare la pește sunt

Rugăciunea pe care să o rostești în această zi

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *