Trucul cofetarilor care salvează frișca prea moale. Ce trebuie să faci cu smântâna ca să se întărească

Trucul cofetarilor care salveaza frisca prea moale. Ce trebuie sa faci cu smantana ca sa se intareasca

Frișca proaspăt bătută este un deliciu culinar ce adaugă o notă rafinată și cremoasă la deserturi și prăjituri. Uneori, avem momente când ne confruntăm cu o situație neplăcută: frișca nu se întărește suficient și devine prea moale pentru a fi folosită. Cofetarii și bucătarii experimentați au un truc la îndemână pentru a rezolva această problemă și a obține frișca perfectă: utilizarea smântânii reci și a gelatinei.

4 ingrediente care întăresc frișca de casă

Există mai multe metode de a stabiliza frișca. Iată câteva opțiuni de luat în considerare:

  • Amidon de porumb: se folosește pentru a îngroșa și a întări frișca. Se dizolvă o lingură de amidon de porumb cu zahăr pudră în puțină smântână, apoi se amestecă într-o jumătate de cană de smântână rece. Bateți smântâna rămasă până se formează vârfuri moi, apoi adăugați și mixați amestecul de amidon de porumb până se încorporează complet. În comerț se găsesc la plic întăritor pentru frișcă, adică un amestec de zahăr pudră cu amidon.
  • Gelatină: gelatina fără aromă poate fi folosită pentru a întări frișca. Hidratați gelatina în apă rece într-un castron potrivit pentru cuptorul cu microunde, apoi puneți-o la microunde până se lichefiază. Turnați amestecul de gelatină în frișcă și continuați să bateți până se formează vârfuri tari.
  • Smântână bătută: Dacă frișca este prea moale, puteți adăuga smântână deja bătută și întărită în cea moale. Amestecă-le ușor pentru a obține o consistență uniformă.
  • Cremă de brânză sau mascarpone: pentru anumite tipuri de desert puteți adăuga în frișcă, o lingură de cremă de brânză. Grăsimea suplimentară va ajuta ca frișca să aibă o textură fermă.

Vezi și Cum prepari cel mai bun profiterol la tine acasă. Iese chiar mai gustos ca la cofetărie, toți îți vor cere rețeta

De ce se taie frișca

Frișca se poate tăia sau se poate separa în grăsimi și lichid din mai multe motive, cele mai comune fiind:

  1. Suprabătutul: Dacă bați prea mult frișca, grăsimile din smântână pot începe să se despartă de lichid, ducând la separarea lor. Dacă vei continua să bați după acest punct, frișca se poate tăia complet, transformându-se în unt.
  2. Temperatura incorectă: Dacă folosești smântână caldă sau la temperatura ambientului, acest lucru poate afecta stabilitatea grăsimilor și poate duce la separarea lor. Este important să folosești smântână rece, pentru a obține cea mai bună consistență.
  3. Conținutul de grăsimi: Dacă folosești smântână cu un conținut scăzut de grăsimi, aceasta poate fi mai sensibilă la tăiere sau nu se întărește. Smântâna cu un conținut mai ridicat de grăsimi (cel puțin 30-35%) are o stabilitate mai bună și se tăie mai puțin probabil.

Pentru a evita ca frișca să se taie, este important să bați smântâna până când obții o consistență cremoasă și pufoasă, cu vârfuri rigide, dar să oprești bătutul atunci când ajungi la acest punct. De asemenea, asigură-te că smântâna este rece și să folosești smântână cu un conținut adecvat de grăsimi. Dacă observi că frișca s-a tăiat, încearcă să o salvezi adăugând o cantitate mică de smântână proaspătă și bătând ușor pentru a reuni grăsimile și lichidul.

Vezi și Cum faci frișcă de post. Rețeta rapidă, pentru deserturi delicioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…