Trucul lui Radu Anton Roman pentru cea mai gustoasă zacuscă. Ce trebuie să faci cu legumele înainte de a le prăji, rețeta te va înnebuni de plăcere

Cum se prepară, de fapt, zacusca. Ce truc folosea Radu Anton Roman?
Trucul lui Radu Anton Roman pentru cea mai gustoasă zacuscă. Ce trebuie să faci cu legumele înainte de a le prăji, rețeta te va înnebuni de plăcere

Radu Anton Roman a fost, fără dar și poate, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați bucătari din țara noastră. Acesta a încetat din viață în anul 2005, la vârsta de 57 de ani, dar rețetele lui se bucură și în zilele noastre de popularitate. Una dintre acestea este rețeta de zacuscă, o conservă delicioasă pe care românii o pregătesc toamna. Iată ce truc folosea celebrul bucătar de la Pro TV pentru ca preparatul să iasă perfect!

Rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman. Ce făcea regretatul bucătar cu legumele înainte de a le prăji

Zacusca este un preparat extrem de îndrăgit în bucătăria românească. El se pregătește toamna și se consumă în sezonul rece, dar nu este o regulă neapărat.

Zacusca se găsește în supermarketurile mari în orice anotimp, dar poate fi la fel de bine preparată și acasă din legume proaspete. Există un truc care poate oferi acestui preparat un gust cu totul și cu totul special. În cunoscuta sa carte ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Radu Anton Roman a explicat, pas cu pas, modul de preparare al zacuscăi.

Ingrediente

  • trei kilograme de vinete
  • trei kilograme de gogoșari roșii
  • trei kilograme de roșii
  • două kilograme de ceapă
  • zece ardei capia
  • 750 de mililitri de untdelemn
  • o căpățână de usturoi
  • doi ardei iuți
  • piper
  • boia
  •  sare

Citește și Ai făcut zacusca greșit toată viața. Cât ulei se pune, de fapt. De asta iese grețoasă!

Mod de preparare

Potrivit lui Radu Anton Roman, vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se lasă să se scurgă timp de două-trei ore. ”Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins.

Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote.

Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o  jumătate de oră”, se arată în cartea celebrului bucătar “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Citește și De ce zacusca nu este de post, de fapt. Puțină lume știe asta!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 10-16 februarie 2025 cu Roxana Ivanciu zodia Berbec
9.1 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Ce pun ardelencele în gogoşi pentru a ieşi aşa pufoase? Reţeta moştenită din străbuni
Cele mai frumoase pârtii de săniuş din România. Locurile ideale pentru familiile în care nu...
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori...
E ULUITOR cum arată! Demi Moore afişează o siluetă de invidiat la cei 61 de...
Adela Popescu, dezvăluiri teribile despre depresia pe care a avut-o. ''A fost foarte puternică''
Românul Dragoș Sprînceană face parte din echipa lui Donald Trump, este milionar și a spus...
Vedeta noastră a născut al 5-lea copil în cel mai mare secret ! „Miriam, cea...
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare...
Leonard Miron, despre hotărârea de a face operația de micșorare a stomacului. “Am zis că...
Sofia Bucur, fiica de 18 ani a lui Dragoș Bucur: frumusețe, talent și o pasiune...
Cine își găsește sufletul pereche de Valentine’s Day, în funcție de zodie?
Cadoul perfect pentru fiecare zodie: cum să impresionezi de Ziua Îndrăgostiților?
Alina Sorescu a dezvăluit cine e “blonda lui Ciucu”, presupusa amantă: „Alexandru a fost fotografiat...
Vlăduța Lupău, mesaj special pentru soțul ei de ziua lui de naștere. Ce imagine inedită...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Rețetă de coaste la cuptor. Carnea se desprinde imediat de pe oase
Câinele sau pisica pot fi clonați?
Strigător la cer! Ce a descoperit soțul Monalisei Liuba în salonul groazei din Chișinău, unde...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *