Trucul pentru a păstra cartofii până la 5 săptămâni fără să încolțească. Unde trebuie să-i depozitezi, de fapt

Cum depozitezi corect cartofii ca să nu se strice.

Scris de: Oana Matei

08 Feb. 2023

Trucul pentru a păstra cartofii până la 5 săptămâni fără să încolțească. Unde trebuie să-i depozitezi, de fapt

Cartoful face parte din legumele de bază din  bucătăria noastră.  Dar ce soluții de depozitare avem pentru a păstra cartofii proaspeți pentru o perioadă mai lungă de timp? Pentru că sunt legume perisabile, o importanță majoră o au temperatura și modul de depozitare a legumelor. În acest articol vei găsi metode utile de depozitare a cartofilor pentru a-i păstra proaspeți cât mai mult timp.

Cum se păstrează cartofii fără să încolțească

În primul rând, este important ca atunci când cumperi cartofi să alegi cartofii care nu au încolțit sau care au o tentă verzuie. Alege cartofii fermi, tari cu coaja întinsă. Dacă s-au strecurat printre cartofii sănătoși, cartofi puțin stricați sau cu coaja zbârcită, este mai bine să-i arunci, altfel, cartofii sănătoși vor fi afectați. Cartofii se depozitează corect într-un loc răcoros, ferit de umiditate și lumină. Astfel, ei pot fi depozitați în cămară, pivniță sau în balcon acoperiți de o pătură groasă.

Cartofii se depozitează în pungi de hârtie, lădițe de lemn sau de carton, cu perforații pentru a asigura o ventilație bună și pentru a se evapora excesul de umiditate. Pentru a rezista o vreme mai îndelungată,  este important ca nivelul de umiditate din încăpere să fie de 90%.

Cartofii nu se spală înainte de depozitare, este suficient să fie curățați de excesul de pământ, cu o perie. Astfel, cartofii vor rezista o perioadă mai lungă de timp, de peste 5 săptămâni. Spală cartofii doar înainte de utilizare.

De ce nu se consumă cartofii care au încolțit?

Cartofii care au germinat sau au devenit verzi  ar fi mai bine să-i arunci. Consumul acestora te expune riscului de a ingera, solanina și chaconina, care sunt doi glicoalcaloizi toxici. Intoxicația cu cele două toxine poate da stări de greață, diaree, tulburări tiroidiene, cefalee, amețeli, inflamații articulare. În cazuri severe de intoxicație pot apărea halucinații, paralizie, febră, icter sau chiar deces. Studiile au arătat că este suficient consumul unei cantități de 450 grame de cartofi complet verzi, pentru a îmbolnăvi un copil.

De ce nu este recomandat să ținem cartofii cruzi în frigider?

Nu este recomandatp depozitarea cartofilor în frigider. În frigider cantitatea de glucide conținută de cartofi va crește, iar în timpul preparării termice poate duce la creșterea nivelului de acrilamide, care sunt un compus chimic cancerigen.

Este bine să depozităm ceapa împreună cu cartofii?

Ceapa se depozitează separat de cartofi și de alte legume. Ceapa emite un gaz, numit etilenă care crește nivelul de coacere, alterând restul legumelor.

Cum se congelează corect cartofii

Da, cartofii pot fi congelați după procedeul de mai jos:

  • se curăță de coajă și se spală
  • se taie bucăți de aproximativ aceleași dimensiuni, pentru o gătire uniformă
  • feliile de cartofi se pun în apă fierbinte și se lasă pentru 3-5 minute
  • se scot din apa fierbinte apoi se scufundă într-un bol cu gheață
  • după ce se răcesc, feliile de cartofi se scot din gheață și se scurg de apă
  • se porționează în pungi cu fermoar și se pun la congelator. Este excelent dacă ai un aparat de vidare.
  • pentru servire, se scoate punga cu cartofi din congelator, se dezgheață și se prepară după cum dorești
  • se obține o textură perfectă dacă se dezgheață peste noapte și nu se folosește cuptorul cu microunde pentru acest proces.

 

 

 

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
8.9 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *