Trucul pentru albirea hainelor, fără înălbitor. Ce ingredient banal trebuie să adaugi în apă, așa albești ușor și rapid rufele îngălbenite

Metoda era folosită și de bunicile noastre

Scris de: Daoud Andra

02 Apr. 2023

Trucul pentru albirea hainelor, fără înălbitor. Ce ingredient banal trebuie să adaugi în apă, așa albești ușor și rapid rufele îngălbenite

Rufele și textilele albe din gospodărie sunt cele mai pretențioase atunci când vine vorba despre spălare. În timp, acestea ajung să se îngălbenească și chiar să capete o culoare maro, care nu mai iese la spălarea obișnuită la mașină, indiferent ce detergenți sau înălbitori ai folosi. Din fericire, ai la îndemână trucul pentru albirea hainelor, care te ajută să le faci să arate ca noi.

Cum redai albul imaculat: trucul pentru albirea hainelor, fără înălbitor

Hainele, prosoapele, lenjeria de pat și alte textile de culoare albă se pot păta în timp, în urma spălărilor repetate. Albul ajunge să se estompeze, să se transforme în galben, iar unele pete se impregnează în țesături, indiferent cât de bine le-ai spăla. Există însă un truc la îndemâna oricui pentru a reda albul imaculat al țesăturilor.

Citește și: Cum să cureți petele de cafea de pe covor, haine sau perete. Trucul genial pe care trebuie să-l știi

Metoda este eficientă și în cazul rufelor care au pete vechi și care au căpătat o culoare gri sau maro în timp. Ce trebuie să faci este să le fierbi într-o oală pe foc, înainte de a le pune în mașina de spălat. Pentru ca hainele să redevină albe, este nevoie să adaugi detergent de rufe și bicarbonat de sodiu. Acestea, combinate cu temperatura ridicată, fac ca și cele mai dificile pete să iasă, iar microbii să fie îndepărtați în proporție de 100%.

Citește și: Ce să adaugi în mașina de spălat pentru ca hainele colorate să nu-și strice culoarea. Trucul magic

Cât timp se lasă hainele la fiert

În primul rând, înainte de a aplica metoda de albire, trebuie să te asiguri că haina pe care urmează să o fierbi este dintr-un material care suportă acest lucru. Bumbacul, de obicei, rezistă la temperaturi ridicate. Ține cont de faptul că țesăturile sintetice și cele delicate, care nu pot fi spălate la temperaturi mari, se vor deteriora dacă le fierbi pe aragaz.

Citește și: La ce temperatură se spală hainele colorate, de fapt. Multe persoane fac greșeala, ce trebuie să faci înainte de a le pune la spălat

Dacă ai prosoape, fețe de pernă sau haine albe pătate cărora vrei să le redai strălucirea și care rezistă la temperaturi ridicate, le poți fierbe fără probleme. Pune o oală mare cu apă la fiert. Când apa dă în clocot, adaugă 1/4 cană de bicarbonat, 1/4 cană de detergent și haina pe care vrei să o albești.

Lasă să fiarbă timp de 15 minute și vei vedea cum rufele se curăță, iar apa din oală începe să se murdărească, semn că petele s-au dizolvat. După fierbere, scoate hainele din apă și pune-le la mașina de spălat, la programul obișnuit.

Citește și: Ce trebuie să presari neapărat în mașina de spălat când bagi haine negre. Vor fi impecabile, nu se vor mai decolora niciodată

Metoda fierberii hainelor nu este tocmai nouă. Mamele și bunicile noastre fierbeau scutecele pentru copii în trecut, în perioada în care nu existau scutece de unică folosință.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.3 19 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *