Varice. Cauze, simptome, tratament (P)

Foarte multe femei suferă de varice
Varice. Cauze, simptome, tratament (P)

Astăzi, varicele este inclus pe lista celor mai comune patologii – fiecare a patra persoană de pe planetă are manifestare a patologiei vaselor de natură varicoasă.

Ce reprezintă venele varicoase?

Varicele se dezvoltă întotdeauna după un anumit „scenariu”. În corpul uman, sângele se mișcă în mod normal în sus prin vene cu ajutorul contracțiilor musculare. Cu toate acestea, sub forța gravitației, sângele inevitabil tinde să coboare. Pentru a preveni curgerea în jos, în vene sunt prevăzute valve speciale care se deschid în direcția fluxului de sânge și se închid pentru a nu lăsa sângele să curgă înapoi.

Sub influența diverșilor factori, funcția acestor supape poate fi perturbată – ele slăbesc și încetează să funcționeze complet. Este clar că sângele neobstrucționat începe să curgă în jos prin vene. Vasele (și de obicei acestea sunt vasele picioarelor) nu pot conține exces de sânge – și încep să se întindă, ieșind sub piele sub formă de tuberculi, noduli – acestea și reprezintă vene varicoase. Și nu neapărat venele, ci chiar și steluțele vasculare, „pânzele de păianjen” (din punct de vedere științific – telangiectazii), care sunt vizibile sub piele, indică deja început de varice; dacă vasul este vizibil prin epidermă, aceasta înseamnă că este slăbit.

O examinare cu ultrasunete pentru vene varicoase este prescrisă pentru o examinare substanțială a vaselor: o „imagine” cu ultrasunete arată valve cu funcție afectată și, de asemenea, vă permite să vedeți cheaguri dense de sânge (cheaguri de sânge) în vene, deoarece tromboza este una dintre cele mai frecvente complicații ale varicelor.

Deosebim 2 tipuri de varice

1. Varice primare

Acestea se dezvoltă în absența unei afecțiuni favorizante și au componenta genetică (sunt moștenite)

2. Varice secundare

Apar ca o manifestare ulterioară unui episod de tromboză venoasă acută. De cele mai multe ori, varicele secundare sunt localizate la nivelul membrelor inferioare, organelor genitale, pelvisului,
dar si la nivel esofagian.

Insuficiența venoasă simptome

  • durere în venele afectate și țesuturile din apropiere, senzație de căldură, arsură;
  • greutate în picioare.

În stadiile incipiente, când doar „plasa” vasculară este unicul simtom prezent – aceasta poate dispărea dacă vă întindeți și ridicați picioarele, dar când persoana se ridică, „plasa” apare din nou.

În stadiile ulterioare ale venelor varicoase, se alătură și o nouă simptomatologie:

  • venele umflate sunt ușor de palpat, există greutate în picioare, durere de-a lungul mușchilor gambei;
  • crampe în picioare;
  • umflarea gleznelor, picioarelor – în special seara și/sau după o lungă perioadă de timp în picioare;
  • culoarea pielii peste venele afectate începe să se schimbe (se întunecă), pielea se usucă;
  • apar infecții ale pielii;
  • în locurile de „supraîncărcare” maximă a venelor se formează ulcer venos, care se vindecă foarte lent.

Cauzele apariției venelor varicoase

Venele varicoase la nivelul picioarelor se dezvoltă cel mai adesea din cauza:

  • predispoziție genetică – „moștenirea” sub formă de varice se poate transmite de la unul sau ambii părinți;
  • modificări hormonale, în special la femei în timpul sarcinii, când, pe lângă modificările nivelului hormonal, presiunea venoasă la nivelul picioarelor crește (chiar înainte d naștere, este de 2-4 ori mai mare decât valorile normale).

În plus, un uter mărit comprimă venele din interiorul abdomenului, ceea ce afectează fluxul de sânge din picioare;

  • stilul de viață – și în acest caz, nu obiceiurile proaste sunt de vină, ci activitatea fizică grea, statul în picioare sau ședința prelungită, precum și căldura – în țările cu climă caldă, statistici medicale pentru vene varicoase sunt mai mari în comparație cu regiunile mai reci;
  •  exces de greutate, obezitate;
  •  lipsa activității fizice normale;
  •  obstrucția fluxului sanguin, creșterea vâscozității și a densității sângelui;
  •  malnutriție;
  •  abuzul de alcool și fumatul.

În majoritatea cazurilor, cel puțin doi dintre factorii de mai sus sunt prezenți în viața persoanelor cu vene varicoase.

Tratamentul varicelor

Se efectuează doar sub supravegherea unui medic flebolog – și numai așa. În funcție de severitatea simptomelor, de prezența anumitor riscuri, precum și de mulți alți factori, medicul poate prescrie remedii pentru vene varicoase din unul sau mai multe grupe:

1. Flebotonice

Sunt, de asemenea, venotonice, fleboprotectoare, angioprotectoare, venoprotectoare – medicamente care „tonifică” venele. Ele îmbunătățesc tonusul venos, calitatea peretelui vascular, ajută la stabilirea fluxului limfatic și a fluxului sanguin, prevenind dezvoltarea trombozei.

Venotonice diferă în compoziție și efect. În acest grup de medicamente sunt deosebit de populare:

  •  Preparate pe bază de flavonoide și saponine. Ele pătrund în circulația sistemică și luptă destul de eficient cu semnele inițiale ale tulburărilor de trofism tisular – mâncărime, arsuri, decolorarea pielii. De asemenea, aceste medicamente ameliorează parțial durerile varicoase și greutatea la nivelul picioarelor.Printre aceste medicamente, merită remarcat  Devaricid sau Detralex, Varicastan etc. Mai multe informații pot fi găsite pe site https://liki24.ro/search/devaricid/.
  • Venotonice rutozide care conțin vitamina P sau rutina (rutozidă). Preparatele cu activitate
    de vitamina P contribuie la normalizarea funcției de contracție a pereților vasculari și la
    îmbunătățirea calității acestora. De asemenea, reduc eficient fragilitatea capilară și permeabilitatea. Medicamentele populare din această clasă sunt Troxevasin, Venus etc.

2. Anticoagulante

Acestea sunt medicamente care previn coagularea sângelui și, în consecință, formarea cheagurilor de sânge. Acest grup este, de asemenea, împărțit în două subgrupe:

Anticoagulante directe

Sarcina lor este de a inhiba activitatea unei enzime numite trombina. Această enzimă este responsabilă de capacitatea sângelui de a coagula și, în același timp, este implicată în formarea cheagurilor de sânge. Cel mai „renumit” dintre anticoagulantele directe este heparina, atât compusul său heparină de sodiu, cât și heparinele cu greutate moleculară mică – enoxaparina de sodiu, reviparina de sodiu, nadroparina de calciu. Pe baza acestei substanțe au fost create multe medicamente antitrombotice sub diferite forme (unguente, geluri, tablete, soluții injectabile): Heparină, Lioton, Hepathrombin etc.

Anticoagulante indirecte cu acțiune prelungită, sunt și antagoniști ai vitaminei K. Aceste medicamente servesc la perturbarea ciclului vitaminei K care are loc în ficat. Și deoarece unii factori de coagulare a sângelui depind de vitamina K, coagularea este, de asemenea, perturbată. Acțiunea acestor medicamente se numește lungă, deoarece efectul nu se dezvoltă imediat, ci după așa-numita perioadă latentă. Grupul de anticoagulante indirecte include Warfarina etc.

3. Agenți antiplachetari (dezagreganți)

Ei previn agregarea („lipirea”) trombocitelor și globulelor roșii. În general, medicamentele din diferite grupe farmacologice pot preveni aderența trombocitelor, dar pentru prevenirea tromboflebitei, inclusiv a celor asociate cu vene varicoase, sunt utilizate medicamente cu ingrediente active, cum ar fi:

  • acid acetilsalicilic – Aspenter, precum și Aspirin Cardio și alte preparate din acid acetilsalicilic;
  • triflusal – Platrox;
  • clopidogrel – Clopidogrel, Plavix. Clopidogrelul modifică structura trombocitelor, scăzându-i funcționalitatea. Apropo, această substanță este singura cu eficacitate dovedită în terapia complexă (tripla) a trombozei, în care Clopidogrel este combinat cu Aspirina și Warfarina.
  • pentoxifilina este o substanță cu proprietăți nu numai de dezagregant, ci și de angioprotector, precum și de vasodilatator (expandează și relaxează vasele de sânge). Medicamente pe bază de pentoxifilină – Pentoxifilină.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
9.4 20 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *