Veste grea pentru Simona Halep! Ce se întâmplă cu procesul de dopaj. Răspunsul dat de ITIA

Veste grea pentru Simona Halep! Ce se întâmplă cu procesul de dopaj. Răspunsul dat de ITIA

Veste grea petru Simona Halep. Procesul ei ar putea dura mult mai mult decât s-ar fi așteptat. ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) a explicat într-un comunicat care sunt pașii pe care îi urmează atunci când un sportiv este testat pozitiv, așa cum este și cazul româncei.

Veste grea pentru Simona Halep! Cât ar ptea dura procesul ei de dopaj

Simona Halep a acordat recent un interviu pentru Tennis Majors în care și-a arătat nemulțirea față de amânările repetate care au loc în cazul său de dopaj. Todată, sportiva a solicitat lămuriri din partea celor care se ocupă de caz.

Potrivit ITIA, dacă un jucător neagă acuzațiile de dopaj, începe un lung proces în care i se solicită să aducă dovezi. Sportivul în cauză, împreună cu reprezentanții săi, vor oferi informațiile pe care le au Agenției, care la rândul său va dispune verificări în colaborare cu Agenția Mondială Anti-Doping și alți experți științifici care ar putea fi implicați.

Abia după această etapă, în care au fost depuse toate dovezile de o parte și de cealaltă, poate începe procesul la tribunalul independent Sports Resolutions.

Din momentul în care ambele părți sunt convinse că au dovezile de care au nevoie, este convocat un tribunal independent. ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a-și desfășura audierile, iar comisia este de obicei alcătuită din până la trei experți juridici, fără legături cu niciuna dintre părți. O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și are loc de obicei pe parcursul unei zile – deși poate fi mai lungă dacă este un caz deosebit de complicat sau disputat”, a precizat ITIA în comunicat.

După pronunțarea deciziei, oricare dintre părțile implicate o va putea contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). La rândul său, TAS va dispune o nouă audiere în care va analiza probele și va stabili dacă menține decizia inițială sau nu. Această etapă a procesului poate dura însă și 12 luni.

„Odată ce comisia a stabilit verdictul, ITIA va publica decizia pe site-ul său și printr-un comunicat de presă. Oricare parte poate contesta decizia completului independent de audiere al Sport Resolutions la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

TAS va efectua o altă audiere pentru a analiza din nou probele și pentru a stabili dacă verdictul de la prima instanță trebuie menținut sau anulat. Procesul de la TAS, din momentul în care un jucător sau ITIA face apel și până la primirea deciziei, poate dura mai mult de 12 luni”, a completat ITIA.

Citște și: „De ce nu a fost judecată Simona Halep până acum în cazul de dopaj. Ilie Năstase face mărturisiri importante: “De asta au amânat-o de atâtea ori”

Halep: „ Cu cât trece timpul mai mult, cu atât este mai dificil să devii din nou competitiv”

Simona Halep a precizat în interviul pentru Tennis Majors că are programată o audiere în data de 28 mai. ITF, care deja i-a respins probele și solicitarea de ridicare a suspendării, poate cere anularea audierii.

Sportiva din Constanța a explicat, în cadrul interviului de luna trecută, care pot fi consecințele unei lipse atât de îndelungate de la competiile oficiale.

„La această vârstă (31 de ani), fiecare zi, săptămână şi lună pierdute sunt irecuperabile. Ţi-e frică de accidentări. Sunt şanse mai mari să ai accidentări după o perioadă prelungită fără meci. Şi da, cu cât trece timpul mai mult, cu atât este mai dificil să devii din nou competitiv”, declara Simona Halep la finalul lunii aprilie

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Primul interviu al lui Achim, fiul Cătălinei Grama
4.3 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *