Zacuscă de vinete ca la bunica. Rețeta tradițională deosebită, de câte vinete ai nevoie și ce să mai adaugi pentru un gust desăvârști

Rețeta de zacuscă tradițională, pas cu pas

Scris de: Oana Matei

21 Sep. 2023

Zacuscă de vinete ca la bunica. Rețeta tradițională deosebită, de câte vinete ai nevoie și ce să mai adaugi pentru un gust desăvârști

Rețeta de zacuscă de vinete poate părea intimidantă, însă dacă vei respecta întocmai pașii de preparare, nu vei da greș. Spre deosebire de alte conserve pentru iarnă, pentru a prepara zacuscă este nevoie să aloci mai mult timp. Pașii de pregătire a legumelor și fierberea lor necesită răbdare și efort. Rețeta pe care v-o împărtășim astăzi, este cea de zacuscă tradițională, așa cum se făcea pe vremuri, care îți va aduce aminte de gusturile copilăriei și de preparatele savuroase ale bunicii.

Zacusca de vinete tradițională, ca la bunica

Pentru a prepara o zacuscă de vinete ca la bunica, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 5 kilograme vinete
  • 3 kilograme ardei kapia sau gogoșari
  • 1 kilogram ceapă
  • 500 grame bulion sau 1 kilogram roșii
  • 3-4 căței de usturoi
  • 500 mililitri ulei
  • sare și piper
  • 2-3 frunze de dafin

Cum se face zacusca tradițională?

  • Începe cu coacerea vinetelor pe plită, disc sau pe grătar, în funcție de posibilități.  Coace-le până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul lor este moale. Odată ce s-au copt, scobește miezul cu o lingură.. Transferă apoi vinetele într-o strecurătoare și lasă-le să se scurgă bine de lichid. La fel procedezi  și cu ardeii, pe care îi v coace prin contact direct cu o suprafață încinsă. De îndată ce ardeii sunt copți, se vor transfera într-un vas cu capac și se lasă să aburească în vas până ce se răcesc suficient încât să-i poți atinge. Decojește-i apoi, îndepărtând și cotorul cu semințele. Lichidul scurs de la ardei nu îl arunca, păstrează-l pentru zacuscă.
  • Pentru fierberea legumelor, pregătește o oală cu fund dublu.
  • Încinge uleiul în oala pregătită și adaugă ceapa tocată mărunt. Redu focul la mic și adaugă o linguriță de sare. În acest fel, ceapa se va găti înăbușit și nu se va prăji. Călește ceapa până se înmoaie, timp în care vei amesteca constant cu o lingură din lemn.

De ce trebuie să ții cont pentru un gust desăvârșit

  • Adaugă apoi ardei copți tocați fin, amestecă bine până compoziția dă în clocot. Când ceapa și ardeii s-au omogenizat, se adaugă și vinetele tocate. Amestecă bine toate ingredientele, în timp ce oala este pe foc. Se va adăuga apoi peste acestea și bulionul de roșii sau roșiile proaspete pasate, piperul și foile de dafin. Amestecă din nou și redu focul la minim.
  • Atenție la stropii care sar din oală, acoperă, parțial cu un capac.
  • Zacusca fierbe la foc mic, timp de 45 de minute – 1 oră. În acest timp amestecă, în special pe fundul oalei, la fiecare 10 minute, pentru ca zacusca să nu se lipească de vas. Nu este nevoie să fiarbă mai mult de atât, căci ingredientele sunt deja gătite.

Vezi și Ce să pui în must ca să își păstreze gustul dulceag și să nu fermenteze. Rețeta gospodarilor de la țară are un ingredient secret

  • Reglează gustul cu sare și piper, iar dacă dorești să accentuezi dulceața naturală a ardeilor și a cepei, poți adăuga și o lingură de zahăr.
  • Zacusca de vinete se toarnă fierbinte în borcanele bine sterilizate, așezate pe o tavă metalică, pentru a nu plesni. Se închid apoi borcanele de zacuscă de vinete, cu capace ( sterilizate și ele), etanș.
  • Acoperă borcanele cu zacuscă cu pături groase și lasă-le să se răcească lent. După ce s-au răcit complet, etichetează-le aranjează-le în cămară.

Această rețetă de zacuscă de vinete este foarte simplă și ușor de preparat, dar necesită multă răbdare și atenție în timpul procesului de gătire. Cu toate acestea, rezultatul final va fi un fel de mâncare delicios și sănătos, care poate fi savurat în orice moment al zilei.

Vezi și Cât bulion se pune de fapt la zacuscă. Secretul gospodinelor pentru un gust echilibrat

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Motivul pentru care Diana Munteanu este singură, la 45 de ani
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *