Zile libere căsătorie. Când se pot lua și ce drepturi au angajații în cazul unui eveniment important în familie

Zile libere căsătorie. Aceste zilele libere, oferite conform Codului muncii, nu se includ în durata concediului de odihnă
Zile libere căsătorie. Când se pot lua și ce drepturi au angajații în cazul unui eveniment important în familie

Zile libere căsătorie, când se pot lua și ce trebuie să știi despre acordarea acestui beneficiu. Angajații pot beneficia de zile libere atunci când se căsătoresc sau când un alt eveniment important are loc în familia lor. Pe lângă zilele legale din cursul anului, tinerii căsătoriți se pot bucura de câteva zile în plus. De asemenea, zile libere se dau și atunci când este vorba despre nașterea unui copil sau înmormântare. Iată când se pot lua zilele libere pentru căsătorie.

Zile libere pentru căsătorie. Când se pot lua 

Aceste zilele libere, oferite conform Codului muncii, nu se includ în durata concediului de odihnă. Zilele libere se dau în cazul evenimentelor importante din familie, cum ar fi nașterea unui copil, căsătoria sau chiar decesul unui membru al familiei.

Potrivit actului normativ, tipul evenimentelor familiale deosebite și numărul zilelor libere sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă (CCM). Se ia în considerare și regulamentul intern (RI).

Se întâmplă însă ca aceste noțiuni nu se regăsească în cele două documente de muncă. Situația se rezolvă, după legea respectiv Codul muncii și alte acte normative ce prevăd astfel de zile libere plătite.

Salariații au dreptul, conform Codului muncii, la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.

Zilele libere plătite pentru evenimentele familiale au scoase din contractul de muncă

Referirile legate de zilele libere oferite cu ocazia diverselor evenimente importante din familie au fost scoase din contractul colectiv de muncă, în anul 2011. Asta după ce s-a făcut abrigarea acestui document unic. În Codul muncii este specificat doar faptul că ele pot fi acordate, potrivit legii a CCM și a RI-ului.

Câte zile libere se acordă pentru casătorie, nuntă sau la nașterea unui copil

Ele sunt regăsite în contractul colectiv național și au fost preluate în majoritatea regulamentelor interne ale angajatori. Iată cum se acordă zilele libere în funcție de evenimentele importante care au loc în familie.

  • Când salariatul se căsătorește – 5 zile;
  • La decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • la decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • Atunci când un copil al salariatului se căsătorește – 2 zile;
  • La nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;
  • la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiasi unități, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;

Zilele libere plătite pentru cununia civilă

Există și situația în care zilele libere plătite pentru cununia civilă sau decesul unei rude apropiate nu sunt prevăzute în CCM sau RI. Mulți s-au întrebat dacă ele mai pot fi acordate. Ei bine, da. Salariații po beneficia de aceste zile libere potrivit legii. Explicația a venit din partea Andreei Păun, Payroll Supervisor, Accace Romania, pentru avocatnet.ro.

„Chiar dacă nu sunt reglementate în mod expres de către angajator în cuprinsul Regulamentului Intern sau al contractului colectiv de muncă aplicabil după caz, zilele libere plătite pentru evenimente familiale deosebite reprezintă un drept al salariatului prevăzut de lege.

Angajatorul are obligația să le acorde având în vedere prevederile art. 152, alin. (1) coroborat cu art. 40 alin. (2), respectiv angajatorul are obligația să acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Andreea Păun, Payroll Supervisor, Accace Romania.

Astfel că, deși nu sunt prevăzute în documentele interne, salariatul are dreptul de a cere aceste libere speciale și angajatorul obligația de a le oferi. Codul muncii nu prevede un minimum pentru fiecare eveniment familial. Ese bine de știut că, acest lucru rămâne la latitudinea angajatorului câte zile va acorda.

Ce se întâmplă în cazul microîntreprinderilor

De ceva timp, microîntreprinderile nu mai au obligativitatea de a avea un RI. Astfel că, specialistul menționat mai sus recomandă ca acest document să existe. Asta pentru a stabili clar care sunt regulile de desfășurare a actvității. Angajatul trebuie să știe exact care îi sunt drepturile, pentru a beneficia de acest lucru pe cale legală. În cazul în care unele lucruri nu sunt precizate în contractul de muncă, lucrurile se stabilesc între angajator și angajat.

Chiar dacă microîntreprinderile nu au obligația legală să întocmească Regulamentul Intern, trebuie avut în vedere că, pentru a putea asigura un mediu de lucru adecvat, care să conducă la atingerea obiectivelor organizaționale, este important ca în cadrul companiei să existe reguli și proceduri cât mai clare.

Acest lucru este util atât angajatorului, dar și salariatului care trebuie să cunoască cât mai bine drepturile și obligațiile pe care le are în raporturile de muncă”, a mai spus Andreea Păun, pentru sursa citată mai sus. 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.1 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *