Zile libere Rusalii 2022. Angajații români vor avea o nouă minivacanță în iunie

Trei dintre liberele legale din 2022 sunt în luna iunie
Zile libere Rusalii 2022. Angajații români vor avea o nouă minivacanță în iunie

Zile libere Rusalii 2022 de care se vor putea bucura angajații români.  Din cele 15 zile libere legale din întregul an 2022, trei dintre ele sunt chiar în luna iunie. Următoarea sărbătoare legală sunt Rusaliile, pe 12 și 13 iunie.

 Zile libere Rusalii 2022. Când primesc românii liber

Deoarece Rusaliile sunt pe data de 12 și 13 iunie, prima zi fiind duminica, românii vor avea un weekend prelungit. Astfel, luni vor fi liberi.

Conform Codului Muncii, angajații au dreptul la două zile libere de Rusalii în 2022. Cei care muncesc totuși în aceste zile vor primi timp liber în următoarele 30 de zile sau un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Care sunt următoarele zile libere în 2022:

  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului – luni
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei – miercuri
  • 1 decembrie – Ziua Naţională a României – joi
  • 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun – duminică şi luni

Superstiții Rusalii. Ce să nu faci sub nicio formă

Nu trebuie să călătorești departe de casă. Nu trebuie să mergi la scăldat, pentru că poți să te îneci. Trebuie să nu te cerți cu nimeni, altfel se spune că ești luat de Iele. De Rusalii se spune că nu e bine să intri în vie. Trebuie să eviți și locurile pustii, de lângă păduri, pentru că  te poți întâlni cu spiritele rele.

Tradiții de Rusalii

Potrivit religiei, cea mai importantă tradiție de Rusalii este mersul la biserică. Acolo credincioșii duc crengi de nuc și de tei. Acestea sunt sfințite și apoi se pun la icoane și la pragul ușii pentru a fi ferită casa de spiritele rele. În unele zone din țară, aceste crengi se pun și în grajdul animalelor, ca să nu fie luate de iele. În unele sate din România, creștinii ortodocși duc la biserică și pelin, leuștean sau alte plante care au un miros puternic. O altă tradiție spune că este bine să porți în sân aceste plante, căci te vor proteja de rele.

Rugăciunea care se spune de Rusalii

În ziua de Rusalii, creștinii spun rugăciunea “împărate ceresc”. Fiind o zi cu o mare însemnătate pentru creștinii ortodocși, aceștia au grijă să fie marcată cu rugăciuni.

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, că să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea vindecătoare. Luminează mintea noastră, că să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu. Amin!“.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
5.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *