Rusalii 2022. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă 

Care sunt principalele tradiții de Rusalii 2022. Ce nu si voie să faci în această zi.
Rusalii 2022. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă 

Rusalii 2022 ce nu este bine să faci în această zi. Sărbătoarea Rusaliilor are loc în calendarul creștin ortodox la cinzeci de zile de la sărbătearea Paștelui. Anul acesta, Rusaliile pică pe data de 12 iunie 2022.

Rusalii 2022. Zile libere legale

Conform legii, toți angajați de la stat, dar și cei din mediul privat au liber în data de 13 iunie 2022. Conform regulilor Codului Muncii, toți angajații au dreptul la două zile libere cu ocazia sărbătorii Rusaliilor 2022. Pentru că Rusaliile pică duminică, având liberă ziua de luni, românii își pot organiza o minivacanță la început de vară. În acest weekend prelungit, destinația ideală poate fi marea sau de ce nu, muntele, pentru câteva zile relaxante.

Superstiții Rusalii 2022. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă

  • Rusaliile aduc o serie de tradiții sărbătorite de majoritatea românilor. Numele acestei sărbători provine de la sărbătoarea trandafirilor, denumită „Rosalia”, care era consacrată cultului morților. Astfel că, în ziua de sâmbătă de dinaintea sărbătorii Rusaliilor sunt pomeniți cei morți, iar aceasă zi este cunoscută și sub numele de Moșii de vară.
  • De Rusalii se respectă foarte multe obiceiuri. Între acestea, iată care sunt cele mai cunoscute și ce nu ai voie să faci.
  • Nu trebuie să călătorești departe de casă.
  • Trebuie să nu te cerți cu nimeni, altfel se spune că ești luat de Iele.
  • Nu trebuie să mergi la scăldat, pentru că poți să te îneci.
  • De sărbătoarea Rusaliilor și încă 9 săptămâni, nu se mai culeg ierburi folosite pentru leacuri.
  • De Rusalii se spune că nu e bine să intri în vie. Trebuie să eviți și locurile pustii, de langă păduri, pentru că  te poți întâlni cu spiritele rele.

Tradiții de Rusalii

Cea mai cunoscută tradiție pe care o respectă majoritatea credincioșilor, conform calendarului ortodox este mersul la biserică. De Rusalii este bine să duci în lăcașul de cult crenguțe de nuc și de tei pentru a fi sfințite. Apoi, acestea se pun la pragul ușii sau la icoane, pentru a feri casa de spiritele rele. În unele zone, acestea se pun și în grajdurile animalelor, ca să nu fie luate de iele.

În unele sate, se mai duc la biserică și leuștean, pelin sau alte plante care miros puternic. În plus, alte tradiții spun că de Rusalii, este bine să porți în sân din aceste buruieni, pentru a fi protejat de rele.

Se împart oale cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. În ziua Rusaliilor se gătesc și multe bucate speciale pentru a sărbători această zi.

Dansul Călușarilor

De Rusalii, altă tradiție importantă este dansul călușarilor, care se spune că alungă spiritele rele. Acesta se întălnește în sate din Muntenia și Oltenia.  Jocul călușarilor protejează gospodăriile de prezența duhurilor rele, care se spune că pândesc în această perioadă.

Conform tradiției, oamenii cheamă călușarii în curțile lor, pentru a juca Călușul din loc în loc. Călușarii sunt băieți tineri, care se adună la joc pentru a încânta localnicii. În fiecare zonă din țară este specific un anumit tip de dans. Jocul călușarilor este vioi și pune în scenă un moment teatral, colorat și foarte vesel. Într-un grup există o mascotă, denumită simbolic „nebunul”, dansatorii și „preotul”.

Ritualul de dans începe printr-un strigăt specific zonei, apoi are loc dansul după muzica orchestrată de lăutari. Pe parcursul acestui joc, preotul și mascota își intră în rol, realizând un moment artistic deosebit. Dansul călușarilor este inedit și încântă privirile localnicilor, care sunt bucuroși să îi primească în curțile lor. Pe parcursul întregii zile, călușarii se plimbă în sat fiind invitați în diferite curți să intre la joc.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
8.3 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *