Mulți români folosesc centrala termică pentru a se încălzi și pentru a avea apă caldă. În sezonul rece, când este utilizată și pentru căldură, cresc considerabil facturile la gaze. Pentru a face economie și a plăti cât mai puțin pe factură, iată câteva trucuri pentru a reduce consumul de gaz al centralei.
În România, aproximativ 1,2 milioane de gospodării sunt racordate la sisteme de încălzire centralizate. Indiferent că locuiesc la casă sau la bloc, românii care folosesc gaze pentru a avea căldură și apă caldă plătesc semnificativ mai mulți bani la încălzire iarna.
Pentru a reduce consumul de gaze de pe factură, este important să știi cum funcționează centrala și să faci setările corecte, astfel încât să eviți risipa. Iată ce poți face pentru a consuma cât mai puține gaze iarna, fără să stai în frig.
Citește și: Cum poți să plătești mai puțin la gaze. 5 trucuri și sfaturi de mare ajutor
Termostatul poate fi un dispozitiv extrem de util în gospodărie. Poți pune câte unul în fiecare cameră și îl poți seta la temperatura dorită, pe intervale orare. În acest fel, centrala va funcționa doar atunci când temperatura scade sub un anumit prag. Nu trebuie să îți mai faci griji că uiți să oprești centrala atunci când pleci de acasă.
Dacă urmează să fii plecat de acasă timp de mai multe zile, oprește centrala sau setează o temperatură mai mică pe termostat. Dacă în mod normal setezi termostatul pe 20-21 de grade când ești acasă, atunci când ești plecat îl poți seta la 17-18. Centrala va porni doar când temperatura din casă scade sub acest prag. În acest fel, nu se va face nici prea frig, astfel încât să se răcească pereții.
Citește și: La ce temperatură să setezi centrala, când pleci de acasă. Vei economisi enorm la factură
Dacă ai o casă mai mare și doar două camere sunt locuite, de exemplu, nu are sens să o încălzești în întregime. Închide caloriferele în camerele în care nu stai, iar pentru celelalte folosește termostat de ambient.
O setare care se face din centrală și care poate fi extrem de eficientă pentru a scădea consumul are legătură cu apa caldă. În loc de 60 de grade, setează centrala să încălzească apa la 48-50 de grade Celsius. În acest fel, vei putea folosi apa caldă la maximum, fără să fie prea fierbinte. Aceasta nu se va mai combina cu apa rece și astfel scade consumul de gaze.
Fii atent la toate detaliile care pot duce la pierderea căldurii. Nu așeza termostatul lângă fereastră sau într-un loc unde este curent, pentru că centrala va porni mai des și va consuma mai multe gaze. Ai grijă la felul în care se închid ferestrele și ușile și nu uita de izolarea locuinței, pentru a evita pierderile de căldură.