Majoritatea oamenilor își doresc să economisească bani în sezonul rece, când vine vorba de încălzire. Iarna se apropie, iar multe persoane au tendința de a porni sistemul de încălzire, însă acest lucru implică costuri pe care mulți doresc să le reducă pe cât de mult posibil. Iată cum trebuie să procedezi.
Centrală termică reprezintă un element esențial în sezonul rece, motiv pentru care pe parcursul iernii trebuie să acordăm o atenție deosebită acestui echipament, deoarece avem nevoie de o cantitate mai mare de căldură. Mulți utilizatori comit anumite erori în sezonul rece, care pot afecta funcționarea corectă a centralei termice.
Citește și: Temperatura optimă pentru apa caldă. La câte grade trebuie setată centrală termică
Astfel, trebuie să efectuăm verificări atât la centrală, la instalația termică, cât și la întregul sistem înainte de venirea iernii. Ideal ar fi să efectuăm aceste verificări în timpul verii, deoarece, în cazul în care există probleme, acestea pot fi remediate fără a afecta confortul nostru timp de 2-3 zile.
Esențial este să verificați presiunea în instalația de încălzire și să o ajustați la valoarea corectă, care ar trebui să se situeze între 1,5 și 2 bari. Totodată, trebuie să luați în considerare montarea robineților cu cap termostat, deoarece aceștia pot corecta variațiile de temperatură.
În cazul în care există diferențe de temperatură notabile între camerele aceleiași locuințe, este recomandat să instalați acești robineți pentru a asigura o distribuție echilibrată a căldurii
Ei bine, este important să verificați și să ajustați setările de temperatură la centrală termică pentru a vă asigura că sunt corecte. Astfel, pentru o centrală în condensație, temperatura pentru circuitul de încălzire ar trebui să fie mai mică de 55 de grade Celsius. Dacă setați o temperatură mai mare, centrala ar putea să nu condenseze și să-și reducă eficiența cu 10-20%.
În timp ce pentru o centrală convențională, temperatura pentru circuitul de încălzire ar trebui să fie de 65 de grade Celsius. De asemenea, este recomandat ca temperatura apei calde menajere să nu depășească 49 de grade Celsius pentru a preveni riscul de arsuri.
Totodată, este important să verificați periodic temperatura setată la centrala termică și să o reduceți, dacă este posibil. Cu cât este mai mică temperatura, cu atât veți consuma mai puțin și veți plăti mai puțin. O reducere chiar și cu un grad la termostat sau la centrala termică poate aduce economii semnificative la factura de gaz.
În plus, temperatura apei din calorifere poate fi ajustată în funcție de condițiile exterioare. De asemenea, există termostate speciale pentru acest scop, dar acestea pot fi costisitoare.
Te poate interesa și: Semnul clar care arată că trebuie să schimbi neapărat centrala termică. Trebuie să fii atent la apa care curge la robinet
De exemplu, în timpul iernii, când temperatura exterioară este de -7 grade Celsius, temperatura apei din calorifere poate fi setată la 60-65 grade Celsius. În lunile mai călduroase, temperatura poate fi redusă cu aproximativ zece grade Celsius.