9 martie – Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri care atrag norocul

9 martie - Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici, este o sărbătoare care aduce cu sine mai multe tradiții. Iată care sunt obiceiurile care aduc norocul:
9 martie - Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri care atrag norocul

9 martie – Ziua Sfinților 40 de Mucenici este una dintre cele mai mari sărbători din luna martie. Legenda spune că cei 40 de mucenici au fost niște ostași care au trait în Armenia și se aflau sub conducerea unui despot, Agricola. Când a aflat că ostașii nu sunt creștini, Agricola i-a acuzat de nesupunere în fața impăratului Licinius. Ulterior au fost trimiși în judecată, apoi condamnați la moarte. Aceștia au fost aruncați într-un lac înghețat din Sevastia.

Așa se face că de-a lungul anilor numele celor 40 de mucenici a rămas scris în Sfânta Scriptură și ei sunt pomeniți mereu în ziua de 9 martie.

9 martie – Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici și tradiţii care atrag norocul

Sărbătoarea de 9 martie, Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici aduce cu ea și foarte multe tradiții. Iată câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri:

Se spune că pe 9 martie, Sfinții Mucenici se adună pentru a dezgheța pământul și pentru a chema căldura. De aceea, în anumite zone din țară se practică diverse ritualuri menite să alunge frigul. Printre acestea se numără rostirea descântecelor sau lovirea pământului cu bâte.

Conform tradiției, pe 9 martie femeile fac mucenici în formă de opturi, care sunt sfințiți la biserică, apoi sunt oferiți pentru a fi consumați de cei dragi.

Pe 9 martie se beau 40 de pahare cu vin

Un alt obicei important este tradiția de a se bea 40 de pahare de vin. Se consideră că vinul ar reprezenta sângele vărsat al ostașilor. De asemenea, se spune că vinul gustat la prăznuirea celor 40 de mucenici aduce sănătate și noroc.

Ziua Sfinţilor 40 Mucenici este considerată în mod simbolic și momentul când începe un nou an agricol. În anumite zone din țară se păstrează obiceiul de a se scoate plugul la arat, pentru  a avea parte de belșug în agricultură.

Se consideră că această sărbătoare atestă deschiderea mormintelor și a porților Raiului. De aceea, în anumite curți și grădini se practică aprinderea focului pe camp sau în fața caselor. Copiii sar peste focul aprins pentru a fi feriți de boli.

Alte tradiții au legătură și cu vremea. Se spune că dacă ploua de Sfinții Mucenici, o să plouă și în ziua de Paște, iar cum va fi vremea de ziua Mucenicilor, așa o să fie toată primăvara. Dacă pământul îngheață în noaptea de dinaintea sărbătorii Sfinților Mucenici, se zice că va urma o toamnă lungă.

În zonele din Bucovina se crede că apa rezultată din topirea zăpezii sau apa de ploaie care se adună în ziua de 9 martie , capătă proprietăți deosebite. Astfel că pe parcursul anului este folosită pentru tratarea durerilor de cap sau de ochi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
9.5 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *