Mâncare de urzici de post. Cât timp se lasă urzicile la fiert. Secretul care o face gustoasă

mâncărică de urzici sleite

Primăvara este anotimpul urzicilor. În lunile martie- aprilie, se culeg urzicile cu frunze fragede, gustoase care conțin o varietate de minerale și vitamine. Este leguma perfectă pentru o cură de sănătate după iarna cea lungă. De-a lungul istoriei urzica a fost folosită în alimentație, deoarece este o sursă excelentă de fibre, tot datorită acestei proprietăți a fost folosită și la fabricarea medicamentelor, cât și a țesăturilor. Un fapt interesant este că, în timpul Primului Război Mondial, uniformele soldaților germani erau realizate din 85% fibre de  urzică, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, britanicii au folosit această plantă ca și colorant verde pentru costumele de camuflaj.

Cum tratezi  înțepăturile de urzică

Pentru că urzica este vestită pentru urticariile pe care le provoacă, iată ce poți face dacă te-ai înțepat:

  • pentru că natura este minunată, de obicei lângă tufele de urzici, crește ștevia sălbatică. Se strivesc frunzele de ștevie, lichidul scurs se presară peste zona afectată.
  • clătește zona cu apă rece, și dacă ai, aplică un unguent antihistaminic.

Cum se folosește urzica în bucătărie

În primul rând, trebuie să știi că odată ce ai spălat planta de urzică, aceasta nu mai înțeapă. Urzica este folosită în bucătărie în diverse preparate delicioase. Fie fiartă, sotată în ulei sau unt servită cu usturoi și mămăligă, fie integrată în supe creme, plăcinte sau omlete.

Cum se prepară urzicile

Pentru a prepara o mâncărică de urzici, este necesar să știi câteva reguli de bază:

  • folosește mănuși pentru a curăța urzicile
  • urzicile se curăță de frunzele veștede, se spală foarte bine, în mai multe ape, pentru a îndepărta praful și pietricelele.
  • cozile mai groase se aruncă
  • pentru a-și păstra culoarea și nutrienții, urzicile se opăresc, timp de 2 minute, în apă clocotită cu sare
  • apa în care se opăresc urzicile nu se aruncă, se folosește la preparatul cu urzici
  • urzicile sunt foarte gustoase servite cu mămăligă și usturoi, hrean dar și amestecate cu orez sau cu omletă.

Urzici sleite cu usturoi și mămăligă- de post

  • 500 grame urzici tinere
  • 2-3 fire ceapă verde
  • 1 lingură de mălai
  • 1 lingură de făină
  • 2 linguri de ulei
  • 300 mililitri apă (în care au fost opărite urzicile)
  • sare
  • 2-3 căței de usturoi

Servire

  • mămăliguță

Mod de preparare

  1. Se curăță urzicile de frunze veștede și se spală bine sub jet de apă. Nu uita să folosești mănuși groase de cauciuc!
  2. Într-o oală mare se pune la fiert apă. În momentul fierberii, se adaugă urzicile. Se lasă pentru 2 minute cât se înmoaie fără a se veșteji.
  3. Într-o strecurătoare sub jet de apă se răcoresc urzicile și se lasă la scurs pentru 15 minute.
  4. După ce s-au scurs de apă, urzicile se toacă mărunt.
  5. Separat se toacă ceapa și se pune la călit în tigaie cu puțin ulei.
  6. După ce ceapa a devenit sticloasă, se adaugă făina și mălaiul. Se călesc pentru 1 minut, timp în care se amestecă cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon.
  7. În tigaie, cu un polonic, se toarnă treptat din apa în care au fiert urzicile, până se formează un sos gros. Amestecă continuu, până făina și mălaiul formează un sos cremos.
  8. Acum se adaugă urzicile tocate, sarea și usturoiul zdrobit. Se amestecă continuu timp de 3-4 minute.
  9. Mâncărica sleită de urzici se servește cu mămăligă și hrean ras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…