Mâncare de urzici de post. Cât timp se lasă urzicile la fiert. Secretul care o face gustoasă

Este momentul perfect pentru a beneficia de darurile minunate ale naturii

Scris de: Oana Matei

02 Mar. 2023

Mâncare de urzici de post. Cât timp se lasă urzicile la fiert. Secretul care o face gustoasă

Primăvara este anotimpul urzicilor. În lunile martie- aprilie, se culeg urzicile cu frunze fragede, gustoase care conțin o varietate de minerale și vitamine. Este leguma perfectă pentru o cură de sănătate după iarna cea lungă. De-a lungul istoriei urzica a fost folosită în alimentație, deoarece este o sursă excelentă de fibre, tot datorită acestei proprietăți a fost folosită și la fabricarea medicamentelor, cât și a țesăturilor. Un fapt interesant este că, în timpul Primului Război Mondial, uniformele soldaților germani erau realizate din 85% fibre de  urzică, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, britanicii au folosit această plantă ca și colorant verde pentru costumele de camuflaj.

Cum tratezi  înțepăturile de urzică

Pentru că urzica este vestită pentru urticariile pe care le provoacă, iată ce poți face dacă te-ai înțepat:

  • pentru că natura este minunată, de obicei lângă tufele de urzici, crește ștevia sălbatică. Se strivesc frunzele de ștevie, lichidul scurs se presară peste zona afectată.
  • clătește zona cu apă rece, și dacă ai, aplică un unguent antihistaminic.

Cum se folosește urzica în bucătărie

În primul rând, trebuie să știi că odată ce ai spălat planta de urzică, aceasta nu mai înțeapă. Urzica este folosită în bucătărie în diverse preparate delicioase. Fie fiartă, sotată în ulei sau unt servită cu usturoi și mămăligă, fie integrată în supe creme, plăcinte sau omlete.

Cum se prepară urzicile

Pentru a prepara o mâncărică de urzici, este necesar să știi câteva reguli de bază:

  • folosește mănuși pentru a curăța urzicile
  • urzicile se curăță de frunzele veștede, se spală foarte bine, în mai multe ape, pentru a îndepărta praful și pietricelele.
  • cozile mai groase se aruncă
  • pentru a-și păstra culoarea și nutrienții, urzicile se opăresc, timp de 2 minute, în apă clocotită cu sare
  • apa în care se opăresc urzicile nu se aruncă, se folosește la preparatul cu urzici
  • urzicile sunt foarte gustoase servite cu mămăligă și usturoi, hrean dar și amestecate cu orez sau cu omletă.

Urzici sleite cu usturoi și mămăligă- de post

  • 500 grame urzici tinere
  • 2-3 fire ceapă verde
  • 1 lingură de mălai
  • 1 lingură de făină
  • 2 linguri de ulei
  • 300 mililitri apă (în care au fost opărite urzicile)
  • sare
  • 2-3 căței de usturoi

Servire

  • mămăliguță

Mod de preparare

  1. Se curăță urzicile de frunze veștede și se spală bine sub jet de apă. Nu uita să folosești mănuși groase de cauciuc!
  2. Într-o oală mare se pune la fiert apă. În momentul fierberii, se adaugă urzicile. Se lasă pentru 2 minute cât se înmoaie fără a se veșteji.
  3. Într-o strecurătoare sub jet de apă se răcoresc urzicile și se lasă la scurs pentru 15 minute.
  4. După ce s-au scurs de apă, urzicile se toacă mărunt.
  5. Separat se toacă ceapa și se pune la călit în tigaie cu puțin ulei.
  6. După ce ceapa a devenit sticloasă, se adaugă făina și mălaiul. Se călesc pentru 1 minut, timp în care se amestecă cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon.
  7. În tigaie, cu un polonic, se toarnă treptat din apa în care au fiert urzicile, până se formează un sos gros. Amestecă continuu, până făina și mălaiul formează un sos cremos.
  8. Acum se adaugă urzicile tocate, sarea și usturoiul zdrobit. Se amestecă continuu timp de 3-4 minute.
  9. Mâncărica sleită de urzici se servește cu mămăligă și hrean ras.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.6 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *