Este bun uleiul de măsline pentru prăjit? Detaliul important pe care trebuie să-l știi

La ce să fii atent atunci când prăjești în ulei de măsline

Scris de: Daoud Andra

16 Feb. 2023

Este bun uleiul de măsline pentru prăjit? Detaliul important pe care trebuie să-l știi

Uleiul de măsline este folosit în numeroase rețete și multe persoane îl preferă în bucătărie. Pe cât este de bun și de aromat în anumite mâncăruri, pe atât poate fi de nepotrivit pentru altele. Te-ai întrebat vreodată dacă este bun uleiul de măsline pentru prăjit? Iată detaliul care îți spune cum ar trebui să îl folosești atunci când îl prepari termic.

Detaliul care face diferența: este bun uleiul de măsline pentru prăjit?

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai folosite din bucătărie. Se pune la salate și în diferite rețete, dar se consumă și ca atare, cu pâine prăjită. Un ulei de calitate, extra-virgin, este alegerea ideală în bucătărie. Totuși, chiar dacă este de calitate superioară, uleiul de măsline nu este cel mai potrivit pentru a prăji alimente în el.

Citește și: După câte utilizări uleiul poate deveni toxic. Marea greșeală pe care o fac multe gospodine

Grăsimile, atât cele vegetale, cât și cele animale, își pot schimba compoziția atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Prin prepararea termică, dezvoltă compuși periculoși pentru sănătate, iar atunci când folosim un anumit tip de ulei la gătit, trebuie să ținem cont de punctul de ardere al acestuia.

Punctul de ardere (sau punctul de fum) reprezintă temperatura la care uleiul se degradează și începe să producă fum. În acel moment, el eliberează compuși nocivi pentru sănătate, dar poate influența și gustul alimentelor prăjite. Acest punct de ardere variază în funcție de tipul de ulei și de compoziția acestuia. Cele mai bune pentru prăjit sunt uleiurile cu punct de fum cât mai ridicat.

Citește și: Uleiul pe care trebuie să îl folosești când prăjești șnițele. Este cel mai bun, multe gospodine nu știu asta

Este bun uleiul de măsline pentru prăjit
Uleiul de măsline este printre cele mai folosite din bucătărie

Ce punct de ardere are uleiul de măsline

În funcție de aciditatea lui, uleiul de măsline extravirgin are un punct de ardere cuprins între 190 și 207 grade Celsius. Nu este cea mai ridicată valoare dintre uleiurile vegetale, însă dacă se situează în acest interval, poate fi considerat sigur pentru prăjire. Pe piață există însă și sortimente de ulei de măsline de calitate inferioară, iar acestea au un punct de ardere mult mai scăzut, undeva la 150-160 de grade, nefiind sigure pentru prăjit.

Citește și: De câte ori poți refolosi uleiul pentru gătit. Multe persoane fac greșeala, e important să știi asta

Un alt amănunt important îl reprezintă stabilitatea la oxidare. Atunci când uleiul este expus la factori precum lumina, aerul sau căldura, se pot forma compuși nocivi în ulei. Aceștia alterează gustul și mirosul uleiului, dar pot fi periculoși și pentru sănătate.

Din acest motiv, majoritatea producătorilor de ulei de măsline îl ambalează fie în recipiente din sticlă, închise la culoare, fie în unele din metal. Ambalajul este un alt indiciu important pentru calitatea uleiului de măsline. Evită să cumperi ulei care este ambalat în sticle de plastic transparent. De asemenea, citește cu atenție eticheta și optează pentru ulei de măsline virgin și extra-virgin. Nu cumpăra ulei obținut din turte de măsline, pentru că acesta are cea mai slabă calitate.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.3 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *