După câte utilizări uleiul poate deveni toxic. Marea greșeală pe care o fac multe gospodine

Cum poate fi sănătatea ta pusă în pericol din cauza uleiului refolosit
După câte utilizări uleiul poate deveni toxic. Marea greșeală pe care o fac multe gospodine

La o primă vedere prăjirea alimentelor pare foarte simplă, dar există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi de dragul sănătății tale. Spre exemplu, ar fi bine de știut după câte utilizări uleiul poate deveni toxic și ce trebuie să faci.

De câte ori poate fi reutilizat uleiul pentru prăjit

Dacă ești unul dintre cei care refolosesc uleiul, acesta ajunge să se degradeze din cauza temperaturilor ridicate și, în plus, absoarbe mirosurile și aromele alimentelor prăjite. În timp, este normal ca acesta să se închidă la culoare și chiar să facă spumă. Ai grijă! În acest moment, uleiul de prăjit poate fi toxic pentru sănătate.

La o temperatură de peste 170 de grade, uleiul, atât cel de măsline, cât și cel de orice altă origine, începe să elibereze compuși toxici derivați din oxidarea sa. Aceștia pot cauza probleme de sănătate. În plus, dacă reutilizezi uleiul după ce începe să ardă, eliberarea acestor compuși are loc mai devreme.

Citește și – Uleiul pe care trebuie să îl folosești când prăjești șnițele. Este cel mai bun, multe gospodine nu știu asta

Ce se întâmplă atunci când refolosești uleiul în care ai prăjit cartofi

O serie de substanțe toxice provin și din prăjirea în sine. Acestea se formează într-un mod complet natural atunci când amidonul este supus unor temperaturi ridicate. De exemplu, la prăjirea cartofilor. Este normal ca aceste produse să rămână în ulei și să se elimine toxine din ce în ce mai mult pe măsură ce sunt utilizate.

Majoritatea experților sunt de acord că uleiul trebuie schimbat la fiecare trei prăjiri. Cu toate acestea, Agenția spaniolă pentru sănătate alimentară și nutriție (AESAN) recomandă o singură utilizare. Așadar, schimbă uleiul din tigaie după o singură prăjire dacă îți dorești să ai grijă de sănătatea ta.

Cum să prelungești durata de viață utilă a uleiului?

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) a efectuat propriile analize și susține că este posibil să se folosească uleiul de prăjit de până la 25 de ori fără ca acesta să fie toxic. Cu toate acestea, este esențial să știi o serie de trucuri pentru a-i prelungi durata de viață utilă.

Atunci când uleiul este depozitat pentru utilizare ulterioară, acesta trebuie ținut departe de orice sursă de lumină și căldură. În caz contrar, oxidarea îl va face să devină rânced. De asemenea, recipientul trebuie acoperit pentru a evita contactul cu oxigenul.

Atunci când prăjești alimente, uleiul nu trebuie să fie încălzit niciodată peste 170 de grade. Dacă începe să fumege, acesta este un indiciu clar că această temperatură a fost depășită și trebuie înlocuit imediat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 15 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *