Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai greu, din cauza restricțiilor alimentare, potrivit creștinilor ortodocși. Cum acesta durează 40 de zile oamenii caută tot timpul rețete pentru a afla ce mai pot găti fără carne, ouă sau lactate. Ei bine, sarmalele de post sunt printre preferatele multor oameni, iar rețeta pentru acestea nu este deloc grea.
Cum să prepari sarmale de post. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
Sarmalele de post sunt foarte gustoase și sățioase atât timp cât rețeta este făcută corect. Fie că sunt cu orez, cu ciuperci sau alte legume, sarmalele de post sunt printre preferatele românilor. Pentru acestea există două variante: în foi de varză sau în foi de viță.
Pentru gospodinele din Moldova rețeta este ușor diferită, iar ingredientul care nu lipsește din sarmalele de post la ele este mălaiul. Tot ce e de făcut este să pui în compoziția sarmalelor și una, două linguri de mălai și vei vedea că acestea ies pufoase și delicioase.
Trucuri pentru cele mai bune sarmale de post
- Mai întâi este bine să pui frunzele de varză murată la desărat.
- Un morcov dat pe răzătoare și pus în compoziția sarmalelor va oferi acestora un gust deosebit.
- Pentru un gust foarte bun fierbe sarmalele pe aragaz, în vase emailate.
- Sarmalele nu se fierb la foc mare, ci mediu.
- Asigură-te că nu este prea multă apă în vasul în care fierb sarmalele.
Citește și – Cum se împăturesc sarmalele corect. De acum încolo doar așa le vei pregăti, metoda simplă
Rețeta lui chef Florin Dumitrescu de sarmale cu nucșoară
Chef Florin Dumitrescu le propune oamenilor o rețetă de sarmale în care ingredientul secret este nucșoara
Ingredientele necesare:
- carne tocată
- 1 linguriță nucșoară
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 300 ml vin roșu
- 1 ceapă
- varză murată
- 500 gr bacon
- 1 legătura mărar
- Unt
Se pune ceapa tocată mărunt la călit în unt, apoi se adaugă carnea tocată. După ce începe să se prăjească se adaugă vinul roșu și se lasă la fiert până se gătește bine. Se lasă apoi la răcit și când compoziția este rece se adaugă nucșoara, mărarul tocat și se amestecă foarte bine. Ulterior se pune sare și piper în funcție de preferințe.
Se umplu foile de varză cu compoziția obținută, iar sarmalele se așază în vas. La final, se pun felii de bacon peste ele și se pun la cuptor pentru o oră, la 160 de grade. După ce sunt gata, sarmalele se pot servi ca atare sau cu smântână și ardei iute.