Cum se împăturesc sarmalele corect. De acum încolo doar așa le vei pregăti, metoda simplă

Metoda care îți garantează sarmale reușite

Scris de: Daoud Andra

16 Dec. 2022

Cum se împăturesc sarmalele corect. De acum încolo doar așa le vei pregăti, metoda simplă

Sarmalele reprezintă unul dintre preparatele tradiționale care se regăsesc pe mesele de sărbători și nu numai. Fiecare gospodină are o rețetă pe care a perfecționat-o și pe care o urmează de fiecare dată, însă pentru cei care nu au mai făcut niciodată sarmale, acestea pot fi un preparat intimidant. Cum se împăturesc sarmalele corect, pentru a nu se desface în timpul fierberii.

Trucuri pentru sarmale reușite

Sarmalele sunt un preparat foarte iubit de români, fiind puternic asociate cu Crăciunul. Dacă nu ai făcut niciodată sarmale sau nu ți-au ieșit cum trebuie, deși ai respectat rețeta, trebuie să știi că sunt câteva trucuri care îți garantează un rezultat delicios și savuros.

În primul rând, carnea trebuie să aibă un procent corect de grăsime, pentru ca sarmalele să nu iasă prea uscate. Indiferent că folosești carne de porc, de vită sau de curcan, dacă este prea slabă, riști ca sarmalele să nu iasă bune. Adaugă o bucată de grăsime, atunci când dai carnea prin mașina de tocat, astfel încât compoziția de sarmale să aibă în jur de 30% grăsime.

Citește și: Ingredientul pe care trebuie să-l pui în oala cu sarmale pentru a ieși fragede și gustoase. Trucul banal pe care e bine să-l știi

Un alt ingredient care poate strica gustul sarmalelor este varza murată. Dacă aceasta este prea acră sau prea sărată, așa vor fi și sarmalele. Este recomandat să guști varza înainte de a împături sarmalele, iar dacă este cazul, să o lași o jumătate de oră în apă rece. Un secret pentru un gust desăvârșit este să fierbi sarmalele la foc mic, cel puțin două ore, în sos de roșii diluat cu apă. Pentru un plus de savoare, adaugă și o bucată de afumătură în vas.

Cum se împăturesc sarmalele corect
Cea mai potrivită varză pentru sarmale este cea cu foi subțiri

Cum se împăturesc sarmalele corect

Odată pregătite foile de varză și compoziția, tot ce mai ai de făcut este să împăturești sarmalele. Pentru a le putea rula bine, ai nevoie de foi de varză cât mai subțiri, cărora le îndepărtezi cotorul. Dimensiunea acestora trebuie să fie puțin mai mare decât palma.

Pentru ca sarmalele să nu se desfacă în timpul fierberii, ai la dispoziție mai multe metode de a le rula. Cea mai simplă dintre acestea presupune să pui compoziție la un capăt, să aduci marginile laterale spre interior și să rulezi apoi până la capăt.

Citește și: Cât timp se fierb sarmalele în foi de varză murată. Secretul pentru a ieși delicioase

O altă metodă presupune să pui compoziția la capătul foii de varză și să rulezi până la capăt, după care să introduci marginile laterale în interior, pentru a sigila capetele, astfel încât compoziția să rămână acolo în timpul fierberii.

Rețetă tradițională de sarmale din carne de porc

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de porc (cel puțin 30% grăsime)
  • 75 g orez
  • 1 ceapă
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • mărar uscat
  • boia dulce
  • varză murată
  • 200 ml suc de roșii
  • 200 g afumătură (opțional)

Mod de preparare:

Desfă foile de varză și lasă-le o jumătate de oră în apă rece, pentru a te asigura că varza nu este prea acră sau prea sărată. Toacă mărunt ceapa și călește-o în ulei, cu puțină sare. Când ceapa a devenit translucidă, adaugă orezul spălat, piper, boia, cimbru și mărar uscat și mai călește timp de câteva minute. Lasă amestecul să se răcească, apoi adaugă-l peste carnea tocată.

Amestecă bine compoziția, după care poți prepara sarmalele. Adaugă o lingură de compoziție pe fiecare foaie de varză și rulează, având grijă să sigilezi capetele. Pune câteva foi de varză murată pe fundul vasului în care urmează să fierbi sarmalele, pentru ca acestea să nu se lipească.

Pune sarmalele pe straturi, lăsând un loc gol în mijloc. Acolo vei pune puțină varză tocată și afumătura, în cazul în care folosești. Aceasta va da un gust aparte sarmalelor. După ce le-ai așezat, pune sucul de roșii și completează cu apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite complet de lichid. Pune deasupra câteva foi întregi de varză murată, după care sarmalele pot fi puse la foc.

Fierbe sarmalele la foc mic, timp de 2 ore, rotind vasul din când în când, pentru a nu se arde. Completează cu apă atunci când lichidul se evaporă. După 2 ore, poți pune sarmalele la cuptor pentru încă o jumătate de oră sau o oră, pentru a se rumeni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
7.6 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *