Cartofi prăjiți? Tuturor ne plac. Crocanți la exterior, moi la interior, sunt delicioși alături de o friptură sau de un burger, o salată verde sau consumați ca atare, cu un sos delicios. Dar, spre deosebire de ceea ce se crede, cartofii prăjiți nu sunt atât de ușor de făcut și necesită puțină dexteritate. ”Cartofii prăjiți sunt ușor de făcut, dar nu atât de ușor ” spune celebrul chef britanic, Heston Blumenthal, cunoscut ca și alchimist culinar, faimos pentru capacitatea sa inovatoare a bucătăriei moleculare, dar mai ales, pentru descoperirea tehnicii de triplă prăjire a cartofilor pai.
Cum faci cei mai buni cartofi prăjiți: tehnica prăjirii triple
Cartofii triplu prăjiți ai lui Heston Blumenthal sunt legendari. Super crocanți la exterior, pufoși pe dinăuntru, merită să experimentezi, măcar o dată, această tehnică. Prăjirea triplă a cartofilor este departe de a fi o metodă rapidă, de fapt, timpul necesar pentru a-i devora este doar o fracțiune din timpul de preparare, dar rezultatele merită pe deplin. Cartofii sunt mai întâi fierți și apoi prăjiți de două ori, plasați la frigider între etapele de gătit, pentru a elimina toată umezeala.
Alegerea tipului de cartofi pentru prăjit
Cei mai buni cartofi pentru prăjit sunt cartofii albi sau galbeni, adică cei făinoși, cu conținut mai scăzut de amidon. După se curăță de coajă, cartofii se țin în apă rece cel puțin o oră înainte de prăjire. Cu cât cantitatea de amidon este mai mică, cu atât aceștia vor fi mai crocanți.
Pentru prăjirea cartofilor este nevoie de un vas adânc, antiaderent. Uleiul poate fi de floarea soarelui sau oricare alt ulei cu gust și miros neutru. De asemenea, celebrul chef, folosește, uneori, pentru prăjit, untură de rață. Pentru această metodă de prăjire, vei avea nevoie de un termometru de bucătărie.
Vezi și Ce să nu plantezi niciodată lângă cartofi. E o mare greșeală, trebuie să știi asta
Tehnica prăjirii triple
Sunt mulți bucătari, care folosesc prăjirea dublă a cartofilor prăjiți, dar prin această metodă, cartofii nu rămân crocanți mult timp, din cauza aburului din miez, care se transferă imediat către crustă și o înmoaie. După luni de experimente, Heston Blumenthal a găsit modul de menținere a cartofilor crocanți, inventând tehnica prăjirii triple, fapt care i-au adus stele Michelin.
Cum se prepară cartofii prăjiți după metoda lui Heston Blumenthal?
Procesul pentru cartofi prăjiți triplu gătiți este următorul:
- Fierbeți cartofii lent, la foc mic, timp de 20-30 de minute.
- Răciți cartofii prăjiți la congelator, timp de o oră.
- Prăjiți cartofii în ulei la temperatură medie, de 130 de grade, timp de 5 minute.
- Din nou, răciți cartofii prăjiți la congelator, timp de o oră.
- Prăjiți cartofii în ulei la temperatură ridicată, de 180 de grade, timp de 7 minute, până devin crocanți.