A amestecat lapte și iod cu care a stropit roșiile. Ce a observat apoi e uluitor, e secretul grădinarilor vicleni

Soluția care îți poate salva plantele de numeroase probleme

Scris de: Daoud Andra

11 Aug. 2023

A amestecat lapte și iod cu care a stropit roșiile. Ce a observat apoi e uluitor, e secretul grădinarilor vicleni

Atunci când vine vorba despre grădina de legume, unele plante pot fi mai pretențioase decât altele. Tomatele se numără printre cele mai dificile plante din grădină, pentru că pot fi atacate de diverse afecțiuni, dar și de insecte care compromit recolta. Ce se întâmplă însă dacă amesteci lapte și iod și stropești roșiile? Soluția te poate scăpa de numeroase probleme.

De ce să stropești roșiile cu amestec pe bază de lapte și iod

Plantele de tomate pot fi atacate de numeroase boli care compromit recolta. Putregaiul cenușiu și mana sunt doar două exemple în acest sens. Roșiile sunt însă supuse și riscului de a fi prădate de dăunători, care se instalează pe frunze și se hrănesc cu acestea. Pentru a salva roșiile de aceste probleme și pentru a te bucura de o cultură bogată, ai la dispoziție câteva soluții naturale și la îndemână.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă apare putregaiul la roșii. Remediul ieftin care salvează toată recolta

Înainte de a apela la chimicale pentru a trata problemele tomatelor, trebuie să știi că grădinarii pricepuți prepară un amestec pe bază de lapte și iod, cu care stropesc plantele din grădină. Această combinație de ingrediente are numeroase beneficii, fiind eficientă împotriva manei, a putregaiului, dar și pentru a ține la distanță afidele sau păduchii plantelor.

Pentru a prepara amestecul ai nevoie de un litru de lapte sau de zer și 30 de picături de tinctură de iod. Acestea se dizolvă în 9 litri de apă și se stropesc roșiile săptămânal. Amestecul mai are un beneficiu: laptele creează o peliculă albă pe frunze și le protejează de caniculă. Astfel, plantele nu se vor mai usca atunci când soarele este foarte puternic.

Citește și: Ce să plantezi după ardei și roșii. Trucul secret pentru o recoltă bogată, fără boli și dăunători

Amestecul puternic cu care sa stropesti rosiile. E cel mai bun ingrasamant, efectele sunt uimitoare (1)
Amestecul pe bază de lapte îți poate salva roșiile

Ce să faci dacă roșiile au lipsă de calciu

O altă problemă care poate apărea atât la tomate, cât și la plantele de ardei este carența de calciu. Aceasta se manifestă sub forma unor pete de culoare neagră, la nivelul inferior al legumelor. Problema apare frecvent, din cauza lipsei de apă și de substanțe nutritive din sol. Lipsa apei, chiar și pe termen scurt, face ca substanțele să nu mai ajungă atât de eficient la tomată. Nici apa în exces nu le face bine, pentru că împiedică evapotranspirația și absorbția calciului.

Citește și: De ce apare carența de calciu la roșii și ardei. Ce trebuie să faci de fapt, această soluție rezolvă instant problema

Pentru a rezolva această problemă, o soluție eficientă este mușuroirea plantelor de tomate. Prin această tehnică, se dezvoltă rădăcinile adventive, care ajută la hrănirea și susținerea plantelor, pe măsură ce cresc. De asemenea, pot fi aplicate unele îngrășăminte pe bază de calciu, pentru a ajuta roșiile să absoarbă această substanță.

Sistemele de irigare prin picurare sunt ideale pentru a uda roșiile, dar și ardeii. Dacă aceste plante sunt în solar sau în seră, trebuie să vă asigurați că spațiul este bine aerisit și că ajunge suficient aer la plante.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *