Istoricul și politicianul român Răzvan Teodorescu a murit la vârsta de 83 de ani. A fost istoric de artă și politician, membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia. În perioada 2000-2004 a cochetat și cu politica și a primit un mandat de Senator din partea partidului PSD.
Este doliu în cultura din România după moartea lui Răzvan Theodorescu. Paula Stanciu Popoiu, conf. Univ. dr, a publicat un mesaj trist pe rețelele de socializare.
„A mai pierdut cultura românească încă o valoare. Dumnezeu să-l odihnească pe Răzvan Theodorescu! Am lucrat cu el la Ministerul Culturii, mi-a fost profesor… Eleganță, umor, erudiție… Drum bun spre Lumină, domnule profesor!”, a scris conf. univ. dr. Paula Stanciu Popoiu.
De funeralii se va ocupa fiica lui, Ilinca.
Răzvan Theodorescu s-a născut pe 22 mai 1939 și a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București între anii 195501963. Cursurile au fost întrerupte în perioada 1959-1961 din cauza faptului că a fost exmatriculat pe motive politice. A lucrat în acea perioadă ca muncitor necalificat, scrie playtech.ro.
Regretatul istoric a dezvăluit faptul că Ion Iliescu l-a salvat de pușcărie după ce a fost exmatriculat de la Facultatea de Istorie pentru anti-marxism. A fost trimis la munca de jos, dar risca să ajungă și la închisoare.
„După multă vreme, cel care a condus ședința mea de exmatriculare, care era un activist, a mărturisit unor persoane că dosarul meu a ajuns la conducătorul Organizației de Studenți Comuniști. Un anume Ion Iliescu. Asta nu s-a întâmplat numai cu dosarul meu. S-a întâmplat cu dosarul mai multor studenți din Universitate. Și asupra tuturor, tânărul comunist, Ion Iliescu, a avut opinia pe care a avut-o și care ne-a salvat de pușcărie. Spun acest lucru ca să se înțeleagă odată pentru totdeauna de ce până la adânci bătrâneți am rămas recunoscător tânărului comunist din 1959”, povestea Răzvan Theodorescu în podcast-ul Avangarda.
În perioada 1990-1992 a fost președinte al Radioteleviziunii Române, iar apoi, până în anul 2000 a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului. De asemenea, în perioada 199301995 a fost președintele Comisiei Naționale a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice. A fost și membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Din 2004 a fost membru al Consiliului de administrație al Institutului European din România, dar și membru în Consiliul General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).