A treia zi de Crăciun 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie

Ce rugăciune să rostești în această zi

Scris de: Daoud Andra

27 Dec. 2023

A treia zi de Crăciun 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie

Luna decembrie este încărcată de zile importante din punct de vedere religios, marcate în calendar cu cruce roșie. Se consideră că sărbătorile de iarnă încep odată cu Sfântul Nicolae și se încheie la Bobotează. Cea mai importantă sărbătoare din acest interval este Crăciunul, care se celebrează timp de trei zile consecutiv. Ce este bine să faci în a treia zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan? Tradițiile cele mai cunoscute.

Cine a fost Sfântul Ștefan

În fiecare an, în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan. Este una dintre cele mai importante figuri creștine, fiind primul mucenic care și-a dat viața pentru credință. După întemeierea Bisericii, apostolii au fost chemați să slujească și să transmită poporului învățăturile creștine.

Ștefan a fost unul dintre cei șapte apostoli și a predicat Sfânta Evanghelie, a realizat botezuri și a ținut slujbe religioase. În perioada în care era arhidiacon, Ștefan l-a cunoscut pe Mântuitor. Apostolul a fost unul dintre martorii Învierii Domnului, dar și al Pogorârii Duhului Sfânt. A predicat despre aceste momente, stârnind furia fariseilor și a evreilor.

Citește și: De ce roșu și verde sunt culorile Crăciunului. Ce semnificație au și care este originea lor

Din acest motiv, apostolul Ștefan a fost acuzat de blasfemie și omorât cu pietre. Întocmai ca Iisus când a fost răstignit, Ștefan s-a rugat la Dumnezeu să nu îi pedepsească pe cei care l-au ucis cu pietre. Ziua în care este prăznuit acest sfânt este 27 decembrie. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și obiceiuri care s-au transmis în popor.

Sfântul Ștefan 2022
Icoană cu Sfântul Ștefan

Ce este bine să faci în a treia zi de Crăciun, de Sfântul Ștefan

  • Ziua de 27 decembrie este marcată în calendar cu cruce roșie. Prin urmare, nu se face treabă în gospodărie, nu se spală, nu se coase, nu se dă cu mătura etc.
  • Credincioșii merg la biserică, unde sunt pomeniți prin slujbe cei care au murit în condiții dramatice. Se duc pachete care sunt sfințite de către preot și care se dau de pomană, pentru sufletele celor adormiți.
  • Se spune că este bine să ai în casă o icoană cu Sfântul Ștefan, pentru a fi ferit de boli și de dușmani. Pe 27 decembrie, se aprinde o lumânare la această icoană.

Citește și: Locul din casă unde trebuie să pui vâscul de Crăciun. Trucul pentru a avea parte de multă dragoste în viața ta

  • În această zi, este bine să facem pace cu cei cu care ne-am certat pe parcursul anului și să nu intrăm în noul an cu sufletul greu sau purtând dușmănie.
  • În unele zone, în special în Muntenia, gospodinele prepară Pâinicile Sfântului Ștefan. Se face un aluat asemănător cu cel de cozonac, care se unge cu miere și din el se fac turte mici, rotunde. Acestea amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Se duc la biserică, pentru a fi sfințite de preot, după care se împart copiilor.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Ștefan

În această zi de sărbătoare, credincioșii pot rosti o rugăciune pentru a fi feriți de necazuri și de probleme. Iată cum sună cuvintele adresate Sfântului Ștefan.

“Sfinte mare mucenice al lui Hristos, Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său. Ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm nespusa bunătate a lui Dumnezeu în vecii vecilor. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
SCANDAL! Imagini ȘOC cu Iulia Albu au scăpat pe net. Sigur NU o recunoști, le...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia...
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
5 zodii primesc o energie astrală demnă de a lumina un oraș întreg. Fiți pregătiți...
Este timpul ca toate zodiile să-și reevalueze viața: Predicții fără precedent pentru toate cele 12...
Pentru 5 zodii, visele de bogăție devin realitate
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Anunțul special făcut de Andreea Berecleanu după 7 ani de căsătorie cu medicul Constantin Stan:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *