Acte necesare pentru căsătorie în 2023. De ce ai nevoie, de fapt. Lista completă

Căsătoria se va încheia după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor
Acte necesare pentru căsătorie în 2023. De ce ai nevoie, de fapt. Lista completă

În cazul în care vreți să faceți pasul cel mare, trebuie să știți că aveți nevoie de câteva documente, pentru a spune da! în fața ofițerului de stare civilă. Căsătoria se va încheia după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor. Iată mai jos actele necesare pentru căsătorie în 2023.

Declaraţia de căsătorie se face personal

Dacă în cazul căsătoriei civile există o listă întreagă cu acte necesare, în cazul cununiei religioase singurul act necesar este certificatul de căsătorie.

Asta pentru că statul român recunoaște căsătoria religioasă încheiată în fața preotului numai după încheierea celei civile.

Înainte să mergeți în fața ofițerului de stare civilă aveți nevoie de câteva documente, dar și de un certificat medical prenupțial.

Căsătoria se va încheia după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor.

Acte necesare pentru căsătorie în 2023
Acte necesare pentru căsătorie în 2023

În aceste acte se cuprind atât ziua în care a fost făcută declarația cât și ziua în care se oficiază căsătoria. Declaraţia de căsătorie se face personal. Aceasta este făcută de către viitorii soţi, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre ei.

Dacă unul dintre viitorii soţi nu se află în localitatea unde urmează a se încheia căsătorie, poate face declaraţia de căsătorie la primăria localităţii de domiciliu sau de reşedinţă.  De aici va fi transmisă, în termen de 48 de ore, la primăria localităţii unde urmează a se încheia căsătoria.

Căsătoria se poate încheia în afara sediului primăriei, cu aprobarea primarului. Se întâmplă asta,  dacă din motive temeinice unul dintre soţi se află în imposibilitatea de a se prezenta.

Acte necesare pentru căsătorie în 2023. Ce cuprinde lista

  • actul de identitate, în original și în copie;
  • certificatul de naștere- original și în copie;
  • certificat prenupțial – un certificat medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii
  • dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie (traduse și legalizate, dacă e cazul). Din acestea trebuie să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou

Acte necesare căsătorei cu un cetățean străin

  • dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular ale ţării al cărei cetăţean e viitorul soț străin, potrivit libertatea.ro. Din aceste documente rezultă că sunt îndeplinite condiţiile cerute de legea lui naţională. Apoi se încheie căsătoria
  • cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică ori oficiu consular acreditat în România şi care sunt în imposibilitatea de a obţine dovada pot prezenta o declaraţi. Această declarație este dată pe propria răspundere. Din aceasta trebuie să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit.
  • declaraţia autentificată de un notar public. Din aceasta trebuie să rezulte că soţul cetătean străin nu cunoaşte niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei;
  • cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie de stare civilă au un alt rol. Aceștia pot prezenta, în locul dovezilor emise de reprezentanţele diplomatice, documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie.
Urmăriți EGO.ro și pe
Am aflat ce face Vlad ca să evite certurile!
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.