Adevăratul motiv pentru care copilul tău refuză să mănânce legume. Ce nu ți-a spus niciun specialist până acum

Cum îl poți influența pe copil, fără să îți dai seama

Scris de: Daoud Andra

11 Jan. 2024

Adevăratul motiv pentru care copilul tău refuză să mănânce legume. Ce nu ți-a spus niciun specialist până acum

A-l convinge pe copil să accepte anumite alimente poate fi o adevărată provocare pentru părinți. În primii ani de viață, dar și mai târziu, copiii pot manifesta dezgust față de anumite legume și fructe, iar părinții nu știu ce să mai facă pentru a-i determina să le accepte. Un nou studiu scoate la iveală o explicație la care nu te-ai fi gândit.

De ce copilul refuză să mânânce legume

Pentru mulți părinți este o adevărată provocare să îi determine pe copii să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu multe fructe și legume. Atunci când sunt mici, copiii refuză anumite alimente și meniul lor este compus din numai câteva mâncăruri care le plac.

Un nou studiu scoate la iveală un detaliu la care puțin părinți s-ar fi gândit. Cercetarea realizată de specialiștii de la Universitatea Aston arată că expresiile faciale ale părinților îi pot influența negativ pe copii, atunci când vine vorba despre mâncare. Astfel, dacă micuții văd că nouă nu ne plac legumele sau că ne strâmbăm atunci când le vedem, vor refuza și ei să le mănânce.

Citește și: Ce a spus Valentina Pelinel, când a fost întrebată de al patrulea copil cu Cristi Borcea. Răspunsul categoric al vedetei

”Dacă un copil își vede părintele manifestând dezgust în timp ce mănâncă legume, acest lucru ar putea avea consecințe negative asupra acceptării legumelor de către copil”, explică Dr. Katie Edwards, coordonatoarea studiului.

Leguma banală care te ajută să slăbești în timp record
Alimentația copiilor ar trebui să fie bogată în legume și fructe

În ce a constat cercetarea

Oamenii de știință le-au arătat participanților la studiu un filmuleț cu un tânăr care mânca broccoli crud. Acesta avea, pe rând, expresii faciale care arătau dezgust, dar și încântare. În urma vizionării clipului, s-a constatat că este mai probabil ca oamenii și, implicit, copiii, să imite anumite comportamente, dacă observă consecințele pozitive ale acestuia.

Chiar dacă la studiu au participat adulți, cercetătorii au concluzionat că rezultatele se pot extinde și la copii. Cei mici învață prin imitare, iar în primii ani de viață este esențial ca părinții să le fie exemplu pentru toate comportamentele pe care cei mici este de dorit să le dobândească.

Citește și: Un test ADN mi-a distrus viața și căsnicia. Al cui este copilul meu, de fapt

Astfel, dacă adulții nu mănâncă legume sau dacă nu o fac cu poftă, este greu de crezut că celor mici le vor plăcea aceste alimente sau că le vor accepta cu ușurință în alimentație. Pe de altă parte, în cazul adulților, cercetarea a scos la iveală faptul că, dacă văd pe cineva că mănâncă cu poftă un anumit aliment, nu este obligatoriu să își dorească să îl consume și ei.

”Acest lucru ar putea implica faptul că a privi pe cineva mâncând o legumă crudă cu expresii faciale pozitive nu pare o strategie eficientă pentru creșterea consumului de legume al adulților”, a mai adăugat autoarea studiului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *