Ai fiert greșit orezul toată viața. De asta iese tare și se lipește. Ce trebuie să adaugi în oală ca să fie pufos

Află cum se prepară orezul, în funcție de tipul de orez

Scris de: Oana Matei

25 Oct. 2023

Ai fiert greșit orezul toată viața. De asta iese tare și se lipește. Ce trebuie să adaugi în oală ca să fie pufos

Gătim orez destul de des și în diverse moduri, dar de multe ori rezultatul nu este pe măsura așteptărilor. Clătim orezul, îl înmuiem în apă, îl fierbem la foc mic în cantitatea corectă de lichid sau îl lăsăm să dea în clocot într-o oală cu apă. Folosim tigăi și oale de diferite dimensiuni, inclusiv cele special concepute pentru gătitul orezului. Chiar și așa, obținem uneori boabe moi și pufoase, în timp ce în alte cazuri ies tari și se lipesc.

Moduri diferite de a găti orezul

Din fericire, există o soluție pentru a obține orezul perfect gătit, și anume alegerea corectă a tipului de orez și a metodei potrivite pentru fiecare tip de preparat pe care îl dorim. Nu este un proces complicat, ci mai degrabă o aplicare a cunoștințelor despre cum să gătim orezul în mod corespunzător.

Există o varietate de tipuri de orez, fiecare cu propriile caracteristici chimice, conținut de amidon și forme (bob lung, mediu sau scurt). Toți acești factori influențează cantitatea necesară de lichid și modul în care trebuie să fie preparat. De asemenea, tipul de orez pe care îl alegem depinde de tipul de preparat pe care dorim să-l realizăm. Diferite rețete, cum ar fi pilaf, risotto, paella, budinca de orez sau orezul la abur, necesită tehnici diferite pentru a obține rezultate perfecte.

Alegerea tipului de orez nu este aleatorie, ci depinde de specificul țării și de tipul de preparat. De exemplu, bucătării indieni preferă orezul cu bob lung, pe care îl fierb în cantitate mare de apă. Bucătarii chinezi folosesc orez cu bob mediu, bogat în amidon, astfel încât boabele să se lipească între ele și să fie ușor de mâncat cu bețișoare. În Spania este utilizată aceeași varietate de orez ca în China, dar este gătită în zeamă de ciorbă în loc de apă și se adaugă carne, pește și legume pentru a obține faimoasa paella. Bucătarii italieni preferă un orez cu conținut și mai ridicat de amidon și îl amestecă încontinuu în timpul gătirii pentru a obține un risotto cremos.

 Metode de gătire a orezului

Orezul alb

Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de orez este orezul alb. Acesta poate fi folosit pentru a prepara pilafuri, garnituri sau în rețete reci, cum ar fi cele italienești. Este important să ții cont că orezul alb își triplează volumul la fierbere, așa că este necesar să folosești o oală destul de mare. Raportul tipic de proporții între orez și apă pentru orezul alb este de 100 de grame de orez la 200 de mililitri de apă. Fierbe-l în apă cu puțină sare și evită să amesteci în timpul gătirii, pentru a preveni textura lipicioasă. După ce orezul a fiert, clătește-l imediat cu apă călduță.

Orezul brun

Orezul brun, cunoscut și sub denumirea de orez integral, se diferențiază prin culoarea mai întunecată și textura mai fermă datorită păstrării învelișului său exterior. Acesta este o sursă bogată de fibre și conține calciu, vitamina D, vitamina B, fier și magneziu, fiind, de asemenea, considerat un excelent detoxifiant.

Pentru a găti orezul brun, este recomandată o proporție de 100 de grame de orez la 250 de mililitri de apă. Se fierbe în apă cu adăugarea unei cantități mici de sare și poate fi consumat ca atare, servit drept preparat independent. Este important de menționat că acest tip de orez este recomandat în special celor care doresc să slăbească, deoarece contribuie la o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Orezul cu bob rotund

Orezul cu bob rotund are grăuntele mic și fierbe repede, însă trebuie sa ții cont că are o textură cremoasă, moale. E ideal pentru sushi, dar și pentru alte preparate orientale. Însă de departe cea mai apreciată rețetă, în cazul orezului cu bob rotund, este cea cu lapte.

Vezi și Care este cel mai bun orez pentru pilaf. Detaliul important pentru a obține un preparat delicios

Orezul Basmati

Orezul Basmati se caracterizează prin boabele sale lungi și subțiri și are o aromă similară cu cea a nucilor. Acesta prezintă o valoare nutritivă excelentă datorită unui indice glicemic scăzut, ceea ce îl face potrivit pentru consumul de către persoanele diabetice. De asemenea, orezul Basmati conține de trei ori mai multe fibre decât varianta albă și nu are gluten.

Pentru a pregăti orezul Basmati, se recomandă să fie fiert în 2-3 ape și apoi lăsat la înmuiat timp de jumătate de oră. Orezul poate fi utilizat în salate sau ca garnitură, simplu sau condimentat cu sare, în funcție de preferințele personale.

Orezul Jasmine

Este tot un tip de orez cu bobul lung, are o aroma florală și o textură ușor lipicioasă și moale când este fiert. Trebuie clătit bine înainte de a fi preparat. Se fierbe în apă cu sare, proporția fiind de 100 de grame la 150 de mililitri. Se lasă până când absoarbe toata apa. Este ideal în prepararea salatelor cu orez și a rețetelor asiatice.

Trucul care împiedică boabele de orez să se lipească

Un truc util pentru a obține orez moale și pufos în timpul gătirii este să adaugi un vârf de bicarbonat de sodiu în apă, înainte de a începe să fiarbă orezul. Pulberea albă ajută la modificarea pH-ului apei și la îndepărtarea acizilor, ceea ce contribuie la separarea boabelor de orez și previne lipirea acestora în timpul gătirii.

Acest lucru poate fi benefic pentru orezul care are tendința de a deveni lipicios sau tare în timpul gătirii. Desigur, este important să folosești doar o cantitate mică de bicarbonat de sodiu, deoarece prea mult poate afecta gustul final al orezului. În general, un vârf mic este suficient pentru rezultate bune.

Vezi și Trucul bestial pentru un orez cu lapte ca la carte. Ce trebuie să faci ca să nu se prindă de oală, rețeta pe care o vei prepara mereu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *