Alimente care pot fi consumate și după data de expirare. Lista a fost întocmită de specialist

Alimente care pot fi consumate și după data de expirare. Lista a fost întocmită de specialist

Alimente care pot fi consumate și după data de expirare. Cei mai mulți aleg să arunce la gunoi produsele alimentare care au depășit data de expirare înscrisă pe ambalaj. Specialiștii spun însă că anumite alimente pot fi consumate fără probleme chiar dacă nu se mai află în termenul de valabilitate.

Alimente care pot fi consumate și după data de expirare

Trăim într-o epocă a consumerismului, iar risipa alimentară se află la cea mai înaltă cotă din istorie. Numai în România se aruncă anual la gunoi peste 2,5 milioane de tone de alimente.

Acum, când totul se scumpește, este recomandat să încercăm cât mai mult să evităm să mai facem risipă. Specialiștii ne recomandă să nu cumpărăm mai mult decât ese necesar. Indicat ar fi să ne rezumăm doar la ce consumăm.

Există multe produse alimentare care sunt bune de mâncat și după ce au ieșit din termenul de valabilitate. Experiții spun că, de regulă, producătorii își iau o anumită marjă de siguranță atunci când inscripționează data de expirare pe ambalaj, astfel încât să nu îmbolnăvească consumatorul.

Iaurtul și pâinea se numără printre produsele care pot fi mâncate și după ce au ieșit teoretic din termenul de valabilitate.

Sunt alimente care pot fi consumate și după ce scrie pe ambalaj, după termenul de valabilitate, pentru că termenul de valabilitate e pus de producător și producătorul își ia întotdeauna o marjă de siguranță pentru a nu îmbolnăvi consumatorul. Iaurturile, de exemplu, dacă sunt nedeschise, bineînțeles, depozitate în frigider corespunzător, ele se acidifiază, crește cantitatea de acid lactic, ceea ce nu este rău, acidul lactic fiind un conservant la rândul lui și deci nu e nicio problemă cu iaurturile. Foarte mare risipă alimentară este la pâine. Pâinea, dacă se usucă, poate fi transformată imediat în pesmet. Problema e de manipulae și de igiena mediului alimentar.”, a declarat Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, potrivit Digi24.

„Alimentele congelate pot sta și câteva luni de zile”

Specialistul spune că mâncarea gătită poate fi păstrată pentru mult timp în congelator. Dacă am făcut o cantitate prea mare față de cât ar fi ncesar, este indicat să o congelăm. Chiar dacă nu va mai fi la fel de gustoasă ca atunci când am făcut-o, mâncarea va putea fi consumată chiar și peste câteva luni fără niciun fel de problemă.

„Frigiderele să fie curate, să fie curat în bucătărie, de exemplu. Deci pâinea se poate transforma în crutoane, să zicem, și să fie depozitată. Pâinea poate fi ținută la frigider, iar atunci ține mai mult decât scrie pe etichetă. Mai sunt conservele, care și ele pot fi utilizate un timp mai îndelungat. Sau, dacă facem mai multă mâncare, să o congelăm și să o consumăm în continuare. Ideea este să avem grijă cât cumpărăm și să încercăm să evităm să aruncăm mâncare. Alimentele congelate pot sta și câteva luni de zile. S-ar putea să nu mai aibă gustul foarte, foarte bun, acela de proaspăt pe care îl știm. Nu ne îmbolnăvim, dar ar fi bine totuți să facem mai puține sarmale, în două luni ar fi mai bune congelate decât în șase luni.”, a mai spus specialistul.

Există însă și alimente care nu se strică. Spre exemplu mierea. Dar asta depinde de modul de păstrare după ce a fost deschis borcanul. Nastasia Belc recomandă o igienă alimentară strictă, pentru a reuși să păsrăm alimentele cât mai mult timp.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.5 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *