Alimente care se strică mai repede dacă sunt ținute în frigider. Unde trebuie să le păstrezi, de fapt

Cum să le depozitezi corect

Scris de: Daoud Andra

08 Feb. 2024

Alimente care se strică mai repede dacă sunt ținute în frigider. Unde trebuie să le păstrezi, de fapt

Frigiderul ne ajută să păstrăm alimentele proaspete pentru mai mult timp și să evităm alterarea acestora. În timp ce numeroase alimente au nevoie de temperaturi stabile, de până la 4 grade Celsius pentru a se păstra în siguranță, altele ar trebui să fie depozitate la temperatura camerei. Iată câteva alimente care se strică mai repede dacă sunt ținute în frigider!

Cum depozitezi corect alimentele în frigider

Se poate întâmpla, de multe ori, să constatăm că unele alimente s-au alterat, deși le-am păstrat la rece. Acest lucru se întâmplă pentru că nu sunt depozitate corect sau erau deja în proces de alterare, în momentul în care au fost puse la rece. De asemenea, dacă le ții prea mult timp și nu le consumi, se pot strica.

  • Carnea proaspătă sau procesată, nepreparată termic, se păstrează ambalată corespunzător, pe raftul de jos al frigiderului, acolo unde este cel mai rece. Aceasta trebuie consumată în maximum 2-3 zile.
  • Ouăle, laptele și brânzeturile se depozitează pe raftul din mijloc, pentru a se păstra cât mai bine. Evită să le pui pe ușa frigiderului, pentru că acolo temperatura nu este stabilă.
  • Fructele și legumele se pun în sertarul special destinat lor, ambalate corespunzător.

Citește și: Cât timp rezistă în frigider carnea de vită proaspăt tocată. Detaliul la care să fii atent înainte să o consumi

Alimente care se strică mai repede dacă sunt ținute în frigider

La polul opus, sunt câteva alimente care se alterează rapid dacă sunt păstrate la rece. Ele au nevoie să fie depozitate la temperatura camerei, în condiții corespunzătoare, sau să fie consumate pe loc.

Ceapa și usturoiul

Aceste legume emană un gaz care face să se altereze alimentele din jurul lor, dar și să li se schimbe textura. Usturoiul devine cauciucat, iar ceapa se va strica mai repede dacă este pusă în frigider. Depozitează-le într-un loc uscat și ferit de lumină.

Citește și: La ce distanță trebuie să fie, de fapt, frigiderul de perete. Greșeala care îți umflă factura la curent

Cartofii

Și aceste legume au nevoie de temperaturi mai ridicate și de întuneric. Dacă îi pui în frigider, cartofii pot încolți mai repede.

Pâinea

La temperaturi scăzute, amidonul din compoziția pâinii își modifică textura. Poți avea surpriza ca pâinea să mucegăiască la frigider. Dacă vrei să o păstrezi mai mult timp, pune-o la congelator.

Orezul gătit

După ce a fost preparat, orezul ar trebui să fie consumat în decurs de 24 de ore, pentru că altfel se alterează. Poate apărea mucegaiul, motiv pentru care este bine să consumi orezul la cât mai puțin timp după ce l-ai gătit.

Citește și: Ce să pui în frigider pentru a scăpa de mirosurile neplăcute. 4 metode banale care te ajută să rezolvi problema

Bananele

Aceste fructe nu se alterează, însă își schimbă culoarea și textura dacă sunt puse la frigider. De asemenea, se vor deshidrata mai repede. Dacă vrei să le păstrezi proaspete mai mult timp, învelește-le codițele cu folie de aluminiu, pentru a încetini procesul de coacere.

Roșiile și vinetele

Contrar aparențelor, aceste legume rezistă mai bine la temperatura camerei decât la frigider. Cu toate acestea, ele trebuie să fie consumate în câteva zile, altfel își pierd prospețimea și calitățile.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce Șerban Huidu a fost sunat de Cătălin Botezatu și Andreea Esca: ”Am râs cu lacrimi”
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *