Alimentele care sunt permise în postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce poți să consumi până pe 15 august

Află ce alimente sunt permise în post și care sunt zilele de dezlegare la pește, ulei și vin

Scris de: Oana Matei

01 Aug. 2023

Alimentele care sunt permise în postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce poți să consumi până pe 15 august

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Sfintei Marii sau Postul Sântămăriei, este o perioadă importantă din calendarul liturgic ortodox. Acest post, care durează două săptămâni și se încheie cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la 15 august, reprezintă un timp de pregătire spirituală și purificare a sufletului înainte de sărbătorirea Marii Zile.

Care sunt alimentele permise în timpul Postului Sfintei Maria? Când este dezlegare la pește, ulei și vin?

În postul Adormirii Maicii Domnului, creștinii au oportunitatea de a se dedica rugăciunii, meditației și de a se apropia de valorile spirituale. În această perioadă, credincioșii sunt îndemnați să renunțe la alimente de origine animală și să adopte o dietă mai sănătoasă și echilibrată, care să contribuie la purificarea sufletului și a trupului. Astfel, conform tradiției ortodoxe, in perioada postului,   în fiecare zi de marți și de joi, creștinii trebuie să consume legume fierte fără untdelemn (ulei). De asemenea, sâmbăta și duminica se ține cont de dezlegarea la vin și untdelemn. Iată care sunt zilele de dezlegare la pește, ulei și vin in perioada postului Sfintei Maria:

  •  Marți, 1 august 2023: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
  • Sâmbătă, 5 august 2023: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul – dezlegare la ulei și vin
  • Duminică, 6 august 2023: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește
  • Sâmbătă, 12 august 2023: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit – dezlegare la ulei și vin
  • Duminică, 13 august 2023: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin

Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce se poate consuma fără restricții

În această perioadă, creștinii pot consuma, fără restricții, alimente precum legume și fructe proaspete care sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali. Acestea pot fi preparate în diverse feluri, cum ar fi supe de legume, salate, tocănițe sau mâncăruri pregătite la abur.
De asemenea, cerealele și leguminoasele pot fi incluse în dietă, oferind substanțe nutritive importante, cum ar fi proteine, fibre și carbohidrați complecși. Pâinea făcută din făină integrală și orezul brun pot fi alegeri excelente pentru a completa masa de post.

Vezi și De ce uleiul nu este permis în post. Puțini știu motivul real

Ce este postul religios?

Postul religios are o lungă tradiție și se regăsește în numeroase religii precum creștinismul, islamul, iudaismul, hinduismul și budismul, având semnificații și reguli specifice în fiecare credință.

Postul religios nu este doar o restricție alimentară, ci reprezintă o modalitate prin care credincioșii își exprimă credința și angajamentul spiritual. Prin abstinență și rugăciune, ei caută să-și disciplineze trupul și să-și dezvolte conexiunea lor cu sfera spirituală.

Iată un gând frumos despre însemnătatea și învățăturile postului, de la Sfântul Vasile cel Mare: „Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug. Postul ne face asemenea cu îngerii”.

Vezi și Ce nu ai voie să faci în postul Adormirii Maicii Domnului 2023. E mare păcat, o veche tradiție din popor arată clar

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *